Komoly pénzeket bukhatnak azok a gazdák, akik ezekről a határidőkről elfeledkeznek

Komoly pénzeket bukhatnak azok a gazdák, akik ezekről a határidőkről elfeledkeznek

agrarszektor.hu
Ismeretes, hogy zöldítés támogatásért bizonyos elvárások teljesítése szükséges. Amennyiben egy gazdaság szántóterülete eléri a 15 ha-t úgy ökológiai fókuszterületet kell létesíteni a szántó - beleértendő az ideiglenes gyep és a SAPS jogosult erdőt is - területének 5 %-án. Vannak kivételek is, ugyanakkor a teljesítésekhez fenntartási időszakok is társulnak, amelyekre érdemes odafigyelni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azt mindenki tudja, hogy a zöldítés támogatásért bizonyos elvárások teljesítése szükséges - írja a Nemzeti Agrárgazdasgi Kamara (NAK). Amennyiben egy gazdaság szántóterülete eléri a 15 ha-t úgy ökológiai fókuszterületet kell létesíteni a szántó - beleértendő az ideiglenes gyep és a SAPS jogosult erdőt is - területének 5 %-án. Vannak kivételek pl. ha a szántóterülete több mint 75%-a parlagon hagyott terület, vagy ideiglenes gyepterület, vagy hüvelyes (rendelet szerinti nitrogénmegkötő) növénnyel bevetett terület, vagy ezek kombinációja. Kivétel továbbá, ha a gazdaság szántóterülete, állandó gyepterülete és az állandó kultúra által együttesen elfoglalt területe több mint 75%-a állandó gyepterület, ideiglenes gyepterület, víz alatt álló kultúrával bevetett terület vagy ezek kombinációja. (Az ökológiai gazdálkodási területbe vont részek nem számítanak).

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A teljesítésekhez fenntartási időszakok is társulnak melyek az alábbiak:

Parlagon hagyott területet tárgyév január 1-jétől augusztus 31-éig kell fenntartani.

A nitrogénmegkötő növényfajok fenntartási kötelezettsége az alábbi időpontokra tehető:

  • termesztési időszak az évelő növények esetében május 1-től szeptember 30-ig,
  • az egynyári növények esetében április 1-től június 20-ig
  • szója esetében május 15-től július 15-ig,
  • zöldborsó esetében április 15-től június 10-ig,
  • lóbab esetében április 15-től június 30-ig,
  • közönséges vagy veteménybab esetében május 10-től július 20-ig - tart.

Fenntartási időszakban - évelő kultúráknál, amíg a növény a területen van - növényvédő szer használata nem megengedett. Amennyiben az ökológiai fókuszterülete (EFA) ökológiai jelentőségű másodvetéssel akarja teljesíteni, úgy azt már az egységes kérelmében jeleznie kell, s a vetést tárgyév október 1-jéig el kell végezni a meghatározott fajokból, talajtulajdonságaira adaptálva. A fenntartás minimum 60 napra szól, mely időszakban tilos növényvédő szer használata, beleértve a csávázott vetőmaghasználatot is.

Ugyancsak a zöldítési feltétel, hogy 10 ha szántóterület felett - kivételeket lásd fenn - diverzifikációs kötelezettség is generálódik. A diverzifikáció teljesítéséhez azt nézik, hogy melyik növény - ez lehet a másodvetés is - volt leghosszabb ideig a területen május 1-szeptember 30-ig terjedő időszakban. Tehát az ökológiai jelentőségű másodvetés a terménydiverzifikáció szempontjából külön növénykultúrának számíthat, ha a másodvetés tárgyév május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a leghosszabb ideig van jelen a mezőgazdasági termelő egységes kérelmében bejelentett szántóterületén.

A nitrogénmegkötő növénynek elszámolt terület - megfelelő feltételek esetében és amennyiben fűféle nem található a keverékben bevihető a termeléshez kötött szálas fehérjetakarmány-növény termesztés támogatásba is, azonban ez esetben a vetés első évében augusztus 1-jéig egyszeri, ha az állomány már többévesnek minősül úgy azt tárgyév július 1-ig legalább kétszeri kaszálást kell végezni. A területtel továbbá teljesíthető az évelő szálas vetésszerkezeti előírás is a VP AKG-ban, ha a pályázati felhívásban szereplő évelő szálas pillangós fajok, illetve azok keverékei a kultúrában fellelhetőek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?