2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Agrárpénzek

Komoly pénzeket bukhatnak azok a gazdák, akik ezekről a határidőkről elfeledkeznek

Ismeretes, hogy zöldítés támogatásért bizonyos elvárások teljesítése szükséges. Amennyiben egy gazdaság szántóterülete eléri a 15 ha-t úgy ökológiai fókuszterületet kell létesíteni a szántó – beleértendő az ideiglenes gyep és a SAPS jogosult erdőt is – területének 5 %-án. Vannak kivételek is, ugyanakkor a teljesítésekhez fenntartási időszakok is társulnak, amelyekre érdemes odafigyelni.
 
 

Azt mindenki tudja, hogy a zöldítés támogatásért bizonyos elvárások teljesítése szükséges - írja a Nemzeti Agrárgazdasgi Kamara (NAK). Amennyiben egy gazdaság szántóterülete eléri a 15 ha-t úgy ökológiai fókuszterületet kell létesíteni a szántó – beleértendő az ideiglenes gyep és a SAPS jogosult erdőt is – területének 5 %-án. Vannak kivételek pl. ha a szántóterülete több mint 75%-a parlagon hagyott terület, vagy ideiglenes gyepterület, vagy hüvelyes (rendelet szerinti nitrogénmegkötő) növénnyel bevetett terület, vagy ezek kombinációja. Kivétel továbbá, ha a gazdaság szántóterülete, állandó gyepterülete és az állandó kultúra által együttesen elfoglalt területe több mint 75%-a állandó gyepterület, ideiglenes gyepterület, víz alatt álló kultúrával bevetett terület vagy ezek kombinációja. (Az ökológiai gazdálkodási területbe vont részek nem számítanak).

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A teljesítésekhez fenntartási időszakok is társulnak melyek az alábbiak:

Parlagon hagyott területet tárgyév január 1-jétől augusztus 31-éig kell fenntartani.

A nitrogénmegkötő növényfajok fenntartási kötelezettsége az alábbi időpontokra tehető:

 • termesztési időszak az évelő növények esetében május 1-től szeptember 30-ig,
 • az egynyári növények esetében április 1-től június 20-ig
 • szója esetében május 15-től július 15-ig,
 • zöldborsó esetében április 15-től június 10-ig,
 • lóbab esetében április 15-től június 30-ig,
 • közönséges vagy veteménybab esetében május 10-től július 20-ig - tart.

Fenntartási időszakban – évelő kultúráknál, amíg a növény a területen van – növényvédő szer használata nem megengedett. Amennyiben az ökológiai fókuszterülete (EFA) ökológiai jelentőségű másodvetéssel akarja teljesíteni, úgy azt már az egységes kérelmében jeleznie kell, s a vetést tárgyév október 1-jéig el kell végezni a meghatározott fajokból, talajtulajdonságaira adaptálva. A fenntartás minimum 60 napra szól, mely időszakban tilos növényvédő szer használata, beleértve a csávázott vetőmaghasználatot is.

Ugyancsak a zöldítési feltétel, hogy 10 ha szántóterület felett – kivételeket lásd fenn – diverzifikációs kötelezettség is generálódik. A diverzifikáció teljesítéséhez azt nézik, hogy melyik növény – ez lehet a másodvetés is – volt leghosszabb ideig a területen május 1-szeptember 30-ig terjedő időszakban. Tehát az ökológiai jelentőségű másodvetés a terménydiverzifikáció szempontjából külön növénykultúrának számíthat, ha a másodvetés tárgyév május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a leghosszabb ideig van jelen a mezőgazdasági termelő egységes kérelmében bejelentett szántóterületén.

A nitrogénmegkötő növénynek elszámolt terület – megfelelő feltételek esetében és amennyiben fűféle nem található a keverékben bevihető a termeléshez kötött szálas fehérjetakarmány-növény termesztés támogatásba is, azonban ez esetben a vetés első évében augusztus 1-jéig egyszeri, ha az állomány már többévesnek minősül úgy azt tárgyév július 1-ig legalább kétszeri kaszálást kell végezni. A területtel továbbá teljesíthető az évelő szálas vetésszerkezeti előírás is a VP AKG-ban, ha a pályázati felhívásban szereplő évelő szálas pillangós fajok, illetve azok keverékei a kultúrában fellelhetőek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu