2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Agrárpénzek

Közlemény: Szűk látókörű és módosításra szorul az uniós GMO-szabályozás

Ugyanaz az uniós ellenőrzési eljárás vonatkozzon a géntechnológiai beavatkozásokkal módosított (GM) és a hagyományos nemesítésű növényfajtákra - szorgalmazza nyilvános közös állásfoglalásában negyvenegy svéd tudós. Szerintük a géntechnológiát érintő, szűklátókörű európai törvényeket sürgősen módosítani kell, mert gátolják a közpénzekből finanszírozott növénykutatási eredmények gyakorlati alkalmazását.
 
 

Miközben a génmanipulációs változtatások könnyebben kontrollálhatók, a mai uniós törvények csak a GM növények szigorú ellenőrzését rendelik el, míg a hagyományos nemesítésű fajták vizsgálatok nélkül kibocsáthatók – szögezik le a kutatók. A jelenlegi szabályozás megakadályozza azt is, hogy a gazdálkodók olyan vetőmagok között válogathassanak, amelyeket a legjobb energia- és vízgazdálkodású, illetve a legkevesebb vegyszert használó mezőgazdaság céljaira fejlesztettek ki.

A svéd tudósok szerint ma már nincs semmiféle tudományos bizonytalanság abban, hogy a GM növények nagyobb kockázatot jelentenek-e a fogyasztók és a környezet számára, mint a hagyományos nemesítésűek. Az utóbbi időszakban a kockázatok tanulmányozására 500 független kutatócsoport az EU-tól 300 millió eurót kapott, az eredményeket összegző egyik uniós közlemény pedig arra a következtetésre jutott, hogy „a GM technológia önmagában nem veszélyesebb, mint a hagyományos nemesítés”. A kutatók leszögezik: szükség van olyan növényekre, amelyek meghatározott tulajdonságaiban ellenőrzött változások történnek, hogy a megfelelő tudományos következtetéseket le lehessen vonni. Az ilyen növényeket sokkal pontosabban és gyorsabban lehet előállítani genetikai módosítással, mint hagyományos keresztezéssel.

A svéd egyetemeken naponta több ezer GM növényt nevelnek és tanulmányoznak – derül ki az állásfoglalásból. A géntechnológia hozzájárulhatna az agrárgazdaság fenntartható fejlődéséhez, és meghatározó szerepet játszhatna abban is, hogy az emberiség előtt álló nagy kihívásnak – a növekvő világnépesség élelmiszerellátási feladatának – hosszú távon eleget lehessen tenni - állapítják meg a kutatók. A svéd állásfoglalásban rögzített megállapításokkal a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület (BZBE) teljes mértékben egyetért. Az állásfoglalás szövege magyarul a http://zoldbiotech.uw.hu/hirlevelek/1001-1.pdf linken tekinthető meg.

A vitairat teljes terjedelmében és angolul is - az összes aláíró nevével - megtalálható az Umeai Növénytudományi Központ honlapján (http://www.upsc.se/News/Latest/41-leading-swedish-scientists-quasi-scienceprevents- an-environmentally-friendly-agriculture-and-forestry.html). Azok, akik egyetértenek a fentiekkel, és fontosnak tartják a vonatkozó EU szabályok megváltoztatását, csatlakozhatnak az Egyesült Királyság kutatói által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez (http://www.ipetitions.com/petition/changeeugmlegislation/). E felhívás megtalálható a Génművesek Klubja Facebook oldalán is.

 

A Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület (BZBE) közleménye.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu