Lázadozik a tömeg, de a milliárdos cseh kormányfőt ez nem izgatja

agrarszektor.hu
Csehországban az utcai tüntetések nem fognak kormányváltáshoz vezetni - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Pozsonyban a Globsec biztonsági konferencián. Mint azt az agrárszektor.hu is megírta, a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező cseh milliárdos ellen azért "lázadt fel" a tömeg, mert az agrártámogatások szétosztásánál visszaélt kormányfői hatalmával, és saját zsebét gazdagította. A legújabb fejleményekről az MTI tudósított.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A cseh kormányfő, akinek szavait a közszolgálati hírtelevízió (CT24) idézte, Peter Pellegrini szlovák kollégájával beszélgetve úgy fogalmazott: ha a hagyományos pártok nem mondtak volna csődöt, ő soha nem lépett volna be a nagypolitikába. "A Cseh Köztársaság nem Szlovákia. A Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány" - jelentette ki Andrej Babis a vitavezető kérdésére válaszolva. A kormányfő szerint a tiltakozások nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek "nagyon jól" élnek.

Százezres tüntetés Prágában (Forrás: MTI/AP/Petr David Josek)

Az Andrej Babis elleni csehországi tüntetéseknek alapvetően két okuk van. Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal történt visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt. A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések arra a következtetésre jutottak, hogy Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között összeférhetetlenség van.

Bár Andrej Babis az Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a - jelentős uniós támogatásokhoz is jutó - cégeket érintő döntésekre.

Az Andrej Babis védőügyvédje, Michael Bartonícek szerint az ügy, amelyben Babist mintegy 50 millió koronás visszaéléssel gyanúsítják, nem bűncselekmény. Az ügyvéd közölte, hogy kérni fogja az ügyben érintett további ügyfelei, Babis felesége és lánya, elleni eljárás megszüntetését is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cseh rendőrség, amely kivizsgálta a Gólyafészek-ügyet, viszont korábban arra a következtetésre jutott, hogy törvénysértés történt. A Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá változott és ismeretlen tulajdonba került. 2008-ban kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást.

A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást. A rendőrség egy hónapja azzal zárta vizsgálatait, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek - Babis, felesége, fia és sógora, valamint további három személy - elleni vádemelést.

A hatályos cseh törvények szerint amennyiben az érintetteket elítélnék, akár tízéves szabadságvesztést is kaphatnának.
EZ IS ÉRDEKELHET
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?