Megtudtuk: izraeli technológiák segíthetik az öntözésfejlesztést Magyarországon

Megtudtuk: izraeli technológiák segíthetik az öntözésfejlesztést Magyarországon

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke megbeszélést folytatott Yacov Hadas-Handelsmannal, Izrael budapesti nagykövetével, 2021. június 23-án. Mint az egyeztetésen elhangzott, a klímaváltozás egyre nagyobb kihívást jelent Közép-Európa mezőgazdasága számára, e téren az Izraelben évtizedek alatt kialakított technológiák adaptálása komoly segítség lehet. Ugyanis bár Izrael területének jelentős része sivatagjellegű, illetve vízhiány jellemzi, korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el. Izraelben a vízhiány a leghatékonyabb öntözési és vízgazdálkodási technológiákat hívta életre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Izraelben a mezőgazdasági modell magas színvonalú tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások - így a talaj és a víz - takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kutatók, a termelők és az agrárágazatok szoros együttműködése révén folyamatosan növekszik a mezőgazdasági termelés, ami hazánk számára is példamutató.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A csepegtető öntözéses rendszerrel és a talajszerkezet javításával jelentősen javítani lehetne a mezőgazdasági feltételeket - és ezzel együtt a hozamokat és a minőséget - a magyarországi kertészeti termőterületeken is. A magyar kormány is kiemelten kezeli az öntözésfejlesztést, az a 2022-2027 közötti Vidékfejlesztési Program prioritásai között szerepel. A mezőgazdasági tudásmegosztás szintén kulcsfontosságú, ebben a kamara - érezve annak fontosságát - komoly szerepet vállal.

Győrffy Balázs és Yacov Hadas-Handelsman (Forrás: NAK)

A vízgazdálkodási, korszerű termelési rendszerek megismertetése érdekében Izrael budapesti nagykövetsége és a NAK online konferenciát szervez, melynek időpontja 2021. július 19. Az esemény a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszál, egyebek közt a smart-farmingra, az innovatív technológiákra, a vízgazdálkodásra és a dróntechnológiákra.

Izraelbe élelmiszert exportálni - a vallási előírások miatt - nehézkes, ugyanakkor ezen akadályok leküzdésében a NAK is segíti tagjait. A kamara egy kiadványt is készített a kóser tanúsítású termékek előállítása és értékesítése kapcsán, a gyakorlati oldalra fókuszálva, hogy az használható legyen a vállalkozások mindennapi tevékenységekor. A kóser minősítésű termékek gyártásának képessége ugyanis a hazai cégeknek is versenyelőnyt jelenthet, a későbbiekben erről részletesebben is egyeztetnek a felek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03