2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Agrárpénzek

Mire elég az agrárdiploma?

Az agrárképzési területen végzettek többségének nem jelentett akadályt a munkaerő-piaci elhelyezkedés – derül ki egy felmérésből.
 
 

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett Diplomás pályakövetés 2009–2010. kutatási program az agrártudományi terület diplomásainak munkaerő-piaci helyzetéről ad rövid áttekintést.

A kutatás adatai azt mutatják, hogy a végzettek jelentős része felsőfokú tanulmányai alatt nem rendelkezett munkahellyel, csupán ötből kettő válaszadó szerzett munkatapasztalatot diákévei során. Az agrárképzési területen végzettek 38 százaléka dolgozott felsőoktatási évei alatt, ami megközelíti az átlagosnak mondható 40 százalékot – foglalja össze az eredményeket az mmgpiac.hu.

A már említett 38 százalék mellett a végzettek 55 százaléka az államvizsgát követően keresett és talált is magának megfelelő munkahelyet. Elhelyezkedési problémákról a válaszadók mindössze 2,2 százaléka számolt be.

Lassabban találnak munkát, de lojálisak


Az agrárképzési területen végzettek lényegesen hosszabb időt töltenek el a „pályakezdő munkanélküliség” szakaszában más képzési területek végzettjeihez képest – átlagosan 4,32 hónap alatt tudnak elhelyezkedni, amely a teljes minta átlagát (3,54 hónap) jelentősen meghaladja.

Az agrárterület végzettjeinek körében is viszonylag magas a munkahelyhez való ragaszkodás aránya, háromnegyedük a végzettség megszerzése utáni első munkahelyen dolgozik. Az elkövetkező években 45 százalékuk, vagyis majdnem a felük nem is szándékozik váltani.

Vezető beosztásban, kevesebb pénzért

Az agrártudományi végzettségűek közül az alkalmazásban állók megközelítőleg 59 százaléka beosztottként dolgozik, ami lényegesen alacsonyabb az átlagosnál, vagyis agrárvégzettség gyorsabb karrierépítést biztosít a szakemberek számára.

Az agrárdiplomások saját bevallásán alapuló havi nettó összjövedelme 122 ezer forint, ami valamivel elmarad a teljes minta 135 ezer forintos nettó átlagjövedelmétől.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu