Most érkezett a hír: új pályázatot jelentett be Nagy István

Most érkezett a hír: új pályázatot jelentett be Nagy István

agrarszektor.hu
Új, az ökológiai termesztést támogató forrásokat jelentett be szeptember 17-én Nagy István agrárminiszter Rábcakapin. A tárcavezető beszédéből kiderült, hogy nagy erőket összpontosítanak az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővítésére. A tájékoztató másik résztvevője, Roszík Péter, a Biokontroll vezetője elmondta, hogy minden kapacitás rendelkezésre áll a növekedéshez, és rámutatott, hogy a biotermelés nemcsak egy fenntartható gazdálkodási forma, de jelen pillanatban közülük az egyetlen nyereséges is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István agrárminiszter elmondta, 2010 és 2020 között hazánkban az ökológiai területek nagysága csaknem két és félszeresére növekedett, így jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ilyen termelés - írja közleményében a Biokontroll Hungária Kft. A Rábcakapin, Németh István ökológiai mintagazdaságában tartott eseményen a tárcavezető hangsúlyozta: az ökológiai gazdálkodás ösztönzése és az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülése kiemelt célként jelenik meg a következő időszakban. Kifejtette, a 2021 és 2027 közötti években a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési támogatásaihoz a lehető legmagasabb, 80%-os társfinanszírozási mértéket biztosít a kormány. 

Ennek köszönhetően már az átmeneti időszak alatt is lehetőség nyílt arra, hogy 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új ÖKO felhívást indítsunk el. Az új pályázatot jövő év január 1-jével induló hároméves kötelezettségvállalási időszakkal, 40 milliárd forint keretösszeggel hirdetjük meg

 - emelte ki a miniszter.

Az eseményen beszédet mondott Roszík Péter, hazánk egyik ellenőrző és ökotanúsítványt kiadni jogosult szervezete, a magyar gazdák tulajdonában álló Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember tájékoztatott arról, hogy Magyarország világviszonylatban is a 10. helyen áll az újonnan ökológiai gazdálkodásba vont területek méretében, előttünk csak olyan, hatalmas területű országok állnak, mint például Brazília, Ukrajna, USA és India. Az uniós előirányzat most 25%-ra kívánja emelni az ökológiai módon művelt területek arányát, amit valóban csak üdvözölni lehet, nemcsak a bolygó jövője, hanem a magyar gazdálkodók, az agrárium egészének jövedelmezősége szempontjából is.

Nekünk, biogazdáknak fel szokták hánytorgatni, hogy az ökológiai termelés magasabb szakértelmet, és több kultúrában 20%-kal alacsonyabb termésátlagokat is jelent, ami igaz. Jelent ugyanakkor hosszútávon 0 közeli ökológiai lábnyomot, egészségesebb, vegyszermaradványoktól mentes élelmiszereket, jellemzően legalább 40-50%-kal magasabb kereskedelmi árakat és támogatási összegeket is. Ne gondoljuk, hogy a miénknél cseppet sem jobb adottságokkal rendelkező Ausztria véletlenül van a világelsők között a biotermesztésben mezőgazdasági területei 26%-ával. Az EU jelenleg is importra szorul a bioélelmiszerek területén, és a kereslet dinamikusan növekszik. Arról se feledkezzünk meg, hogy a biominősítésű ételek előállításához nemcsak termelésre, de feldolgozóiparra is szükség van. Az ökogazdálkodás terjedése kiemelkedő tempóban ösztönzi az innovációt, főként a bioracionális növényvédelmet és a precíziós gazdálkodást. Ma már például olyan robotok gyomlálhatják vegyszerhasználat helyett a szántóföldeket, amelyek munkája a kapálással egyenértékű

 - mutatott rá Roszík Péter.

Az idei pályázatok kiemelten támogatják azokat, akik most akarnak átállni a biogazdálkodásra, ez ugyanis a legnehezebb 2-3 éves időszak egy ökotermelő életében, hiszen az előírásokat már be kell tartani, de a termény még nem értékesíthető biojelöléssel - hangsúyozta a Biokontroll vezetője. Hozzátette, öko módon termelni lehet, de az előnyök érvényesítéséhez ezt a teljesítményt tanúsíttatni is kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58