2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Agrárpénzek

Nem ártott a sok eső a gabonának

Az elmúlt időszak heves esőzésétől nem kell tartani, a gabonatermés nagy része már a raktárakban várakozik, a búzának, a kukoricának és a napraforgónak külön jót tett a csapadék, a repce- és őszi árpatermés pedig idén felülmúlta a várt eredményeket.
 
 

Az utóbbi hetek gyakori esőzése nem okozott kárt az idei gabonatermésnek, aggodalomra nincs ok, hiszen a kenyérgabona nagy része már a raktárakban van.

A maradékot az eső után fogják learatni, most várakoznak, ez valószínűleg takarmányminőségű, kisebb sikértartalmú gabona lesz. A búzaszemek szép acélosakká váltak a sok esőtől, és gombától sem kell tartani, mert a fuzárium csak a fiatalabb hajtásokat támadja meg.

Sőt, a kukoricának és a napraforgónak is jót tett a nagy, majdnem 40 fokos hőség utáni csapadékos idő. Most viszont egy szárazabb időszak lenne kifizetődő, hogy le lehessen ezeket is aratni. A búzatermés hozzávetőlegesen 4 millió tonna, amely kényelmesen elfér majd a raktárakban, tehát a kapacitással sincs gond. A már learatott növények külön szárításra sem szorulnak.

Az őszi árpa és a repce aratása is lezajlott, mennyiségre is minőségre is kimagasló az eredmény, országosan átlagban 10-15 százalékkal termett több belőlük a várakozásokhoz képest.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu