2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Agrárpénzek

Nem bírja követni a műtrágyadrágulást az agrártermékek ára

Kétszer nagyobb a drágulás mértéke a tápanyag-utánpótlásban, mint a termékértékesítésben, a legkedveltebb műtrágyaféleség esetében pedig háromszoros. A legnagyobb mennyiségben forgalmazott mészammon-salétrom (MAS) most 18 százalékkal drágább, mint tavaly volt.
 
 

A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 5,8 százalékkal, a termelés ráfordításainak árszintje 4,2 százalékkal volt magasabb 2019 első három negyedévében 2018 azonos időszakához viszonyítva. Pedig a műtrágyák ára igencsak meglódult, messze meghaladta az inflációt és a termelői árak emelkedését  - derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből. Eszerint a műtrágyaárak 11,9 százalékkal nőttek. Ehhez képest a növényvédő szerek csak 3,2 százalékkal, az állatgyógyászati készítmények 5,2 százalékkal drágultak, és a takarmányok ára is mindössze 4,8 százalékkal nőtt, a vetőmagé  pedig változatlan maradt.

A kiemelt műtrágyák közül a szuperfoszfát és a monoammónium-foszfát (MAP) ára volt változatlan 2019 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A többi műtrágya közül leginkább a legnagyobb mennyiségben forgalmazott mészammon-salétrom (MAS) ára ugrott meg (+18 százalék), de lényegesen emelkedett a kálium-klorid ára is (+9 százalék). Legkevésbé a szintén népszerű NPK 15-15-15 összetételű műtrágya drágult (+2 százalék). MAS-ból 555 ezer tonnát vásároltak a felhasználók, ez több mint az összesen megvett nitrogénműtrágya fele (982 er tonna).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó