Nem bírja követni a műtrágyadrágulást az agrártermékek ára

agrarszektor.hu
Kétszer nagyobb a drágulás mértéke a tápanyag-utánpótlásban, mint a termékértékesítésben, a legkedveltebb műtrágyaféleség esetében pedig háromszoros. A legnagyobb mennyiségben forgalmazott mészammon-salétrom (MAS) most 18 százalékkal drágább, mint tavaly volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 5,8 százalékkal, a termelés ráfordításainak árszintje 4,2 százalékkal volt magasabb 2019 első három negyedévében 2018 azonos időszakához viszonyítva. Pedig a műtrágyák ára igencsak meglódult,messze meghaladta az inflációt és a termelői árak emelkedését  - derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből. Eszerint a műtrágyaárak 11,9 százalékkal nőttek. Ehhez képest a növényvédő szerek csak 3,2 százalékkal, az állatgyógyászati készítmények 5,2 százalékkal drágultak, és a takarmányok ára is mindössze 4,8 százalékkal nőtt, a vetőmagé  pedig változatlan maradt.

A kiemelt műtrágyák közül a szuperfoszfát és a monoammónium-foszfát (MAP) ára volt változatlan 2019 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A többi műtrágya közül leginkább a legnagyobb mennyiségben forgalmazott mészammon-salétrom (MAS) ára ugrott meg (+18 százalék), de lényegesen emelkedett a kálium-klorid ára is (+9 százalék). Legkevésbé a szintén népszerű NPK 15-15-15 összetételű műtrágya drágult (+2 százalék). MAS-ból 555 ezer tonnát vásároltak a felhasználók, ez több mint az összesen megvett nitrogénműtrágya fele (982 er tonna).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?