2020. február 22. szombat Gerzson

Hírek - Agrárpénzek

Nem bizonyított az élelmiszer-feldolgozási támogatások hozzáadott értéke az ellenőrök szerint

A közös mezőgazdasági politika keretében „a mezőgazdasági és erdészeti termékek értéknövelése” elnevezésű, a mezőgazdaság és az erdészet versenyképességének javítását célzó intézkedés révén uniós vidékfejlesztési támogatás nyújtható a mezőgazdasági termékeket feldolgozó és forgalmazó vállalkozásoknak. Az uniós költségvetés 5,6 milliárd euró támogatást különített el a 2007-2013-as időszakra. A finanszírozást a nemzeti költségvetésekből egészítik ki, amellyel együtt a közfinanszírozás összege eléri a 9 milliárd eurót.
 
 

A tagállamoknak olyan vidékfejlesztési programokat kell kidolgozniuk, amelyek nemzeti vagy regionális célkitűzések révén a tagállami szükségletekhez szabják a támogatást, és úgy állapítják meg az intézkedés hatókörét, hogy a finanszírozás felhasználása hatékony legyen. Az ellenőrök megállapítása szerint azonban csak általános célkitűzéseket határoztak meg, amelyekből nem derült ki, hogy a támogatás a tagállam szándéka szerint hogyan növeli a mezőgazdasági termékek értékét, illetve hogyan javítja a mezőgazdaság versenyképességét. A Bizottság annak ellenére jóváhagyta a programokat, hogy a célcsoportok meghatározása nem történt meg. A Számvevőszéki ellenőrzés hat nemzeti és regionális vidékfejlesztési programra terjedt ki, amelyeket elsősorban méretük miatt választottak ki: Spanyolország (Kasztília és León), Franciaország, Olaszország (Lazio), Litvánia, Lengyelország és Románia.

Az uniós ellenőrök megállapították, hogy a tagállamok a finanszírozást nem olyan projektekhez irányítják, amelyek esetében kimutathatóan szükség van közpénzből nyújtott támogatásra. Enélkül pedig az intézkedés pusztán az élelmiszer-feldolgozó ágazatban beruházást eszközölő vállalkozásoknak nyújtott általános támogatássá sorvad, ami felveti a versenytorzulásnak és a szűkös közpénzek elpazarolásának veszélyét.

A mezőgazdaság versenyképességének javítására előirányzott uniós költségvetés közel 20%-át élelmiszer-feldolgozó és -forgalmazó vállalatoknak fizetik ki, de a nyomon követési és értékelési rendszerek mégsem gyűjtenek információt a hozzáadott értékről, sem a mezőgazdaság versenyképességére gyakorolt közvetlen hatásokról. A jelenlegi rendszerek valószínűleg nem lesznek képesek biztosítani az ahhoz szükséges információkat, hogy ki lehessen mutatni a támogatás sikerét, vagy javítani lehessen a 2014–2020 közötti időszakra annak eredményességét és hatékonyságát.

„A tagállamok nem határozzák meg egyértelműen finanszírozási szükségleteiket és megfelelő célkitűzéseket sem fogalmaznak meg” - mondta Jan Kin¹t (Csehország), a jelentésért felelős számvevőszéki tag, -„a Bizottságnak csak olyan programokat szabadna elfogadnia, amelyek ezeket tartalmazzák, máskülönben az intézkedés csupán az élelmiszer-feldolgozó vállalatoknak nyújtott pénzosztássá silányul.”

(Bruxinfo)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu