2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Agrárpénzek

Nyugat-Európa lefizeti Kelet-Európát, hogy előreléphessen a klímaügyben

Június 20-án Magyarország, Csehország, Észtország és Lengyelország megtorpedózta az unió 2050-re kitűzött klímatörekvéseit, majd közölték a követeléseiket. Ma eldől, ezekből mennyi teljesíthető. Az Európai Unió vezetői most tárgyalják meg azokat a lépéseket, amelyek a közösség klímasemlegességének eléréséhez szükségesek.
 
 

Az úgynevezett Green Deal elfogadtatása az első komoly politikai kihívás Ursula von der Leyen, volt német védelmi miniszter számára, aki e hónapban vette át az Európai Bizottság vezetését. Az Európai Parlament elé terjesztett cselekvési terv költségvetését ő maga is az 1960-as évek amerikai holdraszálláshoz hasonlította. Hozzátette: „Egyesek szerint az átállás költségei túl magasak, de soha ne feledjük, mi lenne annak az ára, ha egyáltalán nem cselekednénk” - idézte az euractiv.com.

Ursula von der Leyen azzal biztatta a jelenlévőket, hogy a program végeredményben többet ad vissza, mint amennyit elvesz, továbbá senkit nem hagynak az út szélén.

Vagy mindenki számára megfelelő és méltányos lesz ez a cselekvési terv, vagy egyáltalán nem fog működni"

- intett. Az unió vezetőinek célja, hogy végre megállapodásra jussanak klímaügyben. Az októberi tárgyalásokat a keleti országok blokkolták, mondván, előbb szeretnék látni, milyen forrásokat biztosít az EU a szénalapú gazdaság zöldre váltásához. Közölték továbbá, hogy szerintük a nukleáris energia is csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Egyúttal jelezték, hogy 100 milliárd euró plusz forrással "meggyőzhetőek" lennének.

Andrej Babis cseh minisztzerelnök sietve leszögezte: a 100 milliárd euróból országának 26,5 milliárdra lenne szüksége, és akkor is csak az uniós vállalások 80 százalékának elérését garantálja 2050-re. A jelek szerint a Bizottság hajlik rá, hogy megadja a kért összeget. Egyelőre nem tudni, hogy az összes atomerőművét leállító Németország mit szól ahhoz, hogy ezt a technológiát nettó zéró kibocsátású energiaforrásnak tekintse.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu