2022. június 27. hétfő László

Hírek - Agrárpénzek

Olcsó marhahús és baromfi áraszthatja el az uniót: veszélyben a termelők

Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) osztja az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek aggodalmát, miszerint az egyezség hatására Dél-Amerika – az uniós előírásoknál lazább környezet- és állatvédelmi, illetve élelmiszerbiztonsági szabályozás miatt – olcsó marhahússal, baromfival árasztja el az EU-t, tönkretéve így a termelőket. Az Európai Bizottság által megtárgyalt megállapodást még a 28 tagállamnak és az Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie.
 
 

Megállapodás született az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur országai (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről, amelyről már csaknem húsz éve folytak a tárgyalások - írja közleményében a kamara. Az EU elsősorban az ipari termékek – például a járművek piacán – szeretne nagyobb hozzáférést kapni, a dél-amerikaiak pedig a mezőgazdasági áruk, köztük a hús, a szója, a kávé és a feldolgozott termékek exportját kívánják növelni. A felek közötti árukereskedelem jelenleg több mint 88 milliárd euró, a szolgáltatásoké pedig 34 milliárd euró. Az EU és a Mercosur vezetői azt remélik, hogy a megállapodás növelni fogja ezeket a számokat, és megerősíti a gazdasági és munkahelyi növekedést a két térségben élő több mint 770 millió ember számára.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Gazdaságilag mindkét fél számára jelentős a megállapodás. A Mercosur fokozatosan szüntetné meg az EU-ból származó áruk 91 százalékára vonatkozó vámokat, amivel az uniós exportőrök évente 4 milliárd eurót takaríthatnak meg. Európa szempontjából az ipari termékek magas vámtarifájának csökkentése kedvező, ami különösen a gépkocsik nagyobb hozzáférhetőségét érinti. További cél, hogy a cégek szabadon versenyezzenek a közbeszerzésekért, és több bort és tejterméket (sajt) adjanak el. Eközben a Mercosur célja a mezőgazdasági termékek exportjának növelése. A megállapodás értelmében a Mercosur 99 ezer tonnás marhahúskvótát kap 7,5 százalékos vámtarifával, továbbá a cukor és a szárnyasok kereskedelme vámmentes lenne 180 ezer tonna mennyiségig.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) teljesen egyetért a megállapodást erősen kritizáló mezőgazdasági érdekvédő szervezetekkel, köztük a Copa-Cogeca, az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legjelentősebb érdekvédelmi szervezetének nyilatkozatával. Az európai gazdálkodók tartanak a Mercosur-megállapodás következményeitől, miszerint Dél-Amerika – az uniós előírásoknál megengedőbb környezet- és állatvédelmi, élemiszerbiztonsági szabályozás miatt – olcsóbb marhahússal és baromfival árasztja el az EU-t. Ezek a termékek, bekerülve az EU piacára tönkretehetik az EU termelőit, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorva az élelmiszer-ellátást és élelmiszer-biztonságot. A NAK álláspontja szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek a termékek minősége, biztonságossága és az előállítás körülményei tekintetében egyaránt. A NAK továbbá nehezményezi, hogy az utóbbi néhány évben az agrárium szereplő nem kaptak érdemi tájékoztatást a tárgyalások aktuális állásáról, ami semmiképp sem növeli a termelők EU-val szembeni bizalmát.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben