2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Agrárpénzek

Orbán: csak egyetlen cöveket ütöttünk le

A magyar termőföldnél doktrinerek, máshol teljesen rugalmasak.
 
 

A hazai termőföldek 80 százalékának a kis- és a középbirtokosokhoz kell kerülnie és csak 20 százalékuk maradhat a hagyományos nagybirtokrendszerben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Ez az egyetlen törekvés, amelyet a kormány doktriner módon be kíván tartani a kisüzem-nagyüzem vitában, mindenhol máshol teljes rugalmasságot tanúsít. Megoldást akarnak találni arra is, hogy a ma elhagyott zártkerteket is meg lehessen művelni.

Csak egyetlen cöveket ütöttünk le, amit nem lehet kihúzni – fogalmazott a Somogy Televíziónak adott nyilatkozatában Orbán Viktor a kisüzem-nagyüzem dilemmával kapcsolatban. A kormány csupán ahhoz ragaszkodik, hogy a hazai termőföldek 80 százalékának a kis- és középbirtokosokhoz kell kerülnie, és csak 20 százalékuk maradhat a hagyományos nagybirtokrendszerben.

Ez az egyetlen olyan törekvés, amelyet doktriner módon be kell tartani, mindenhol máshol teljes a rugalmasság – jelentette ki a kormányfő. Szerinte minden üzemformára szükség van a kis családi gazdaságoktól a hatalmas, több száz embert foglalkoztató cégekig, és ez igaz a mezőgazdasági termelésre és az élelmiszeripari feldolgozásra is. A hazai jövedelempozíciókat – tette hozzá – javíthatja, ha az alapanyag-termeléshez kiépítjük saját élelmiszeriparunkat, mivel a profit egy része a feldolgozó szférában csapódik le.

A miniszterelnök szerint a másik, jövedelmezőségi szempontból is fontos cél, hogy ne legyenek megműveletlen földek az országban. Ma sincs sok ilyen, de például – idézte saját tapasztalatait – Nagykanizsa környékén akadnak olyan, kis aranykorona értékű területek, amelyeket meg lehetett volna művelni.

Orbán Viktor ma az úgynevezett elhagyott külterületi „zártkerteknél” lát nagyobb problémát, mert egyelőre „nem nagyon” találtak megoldást arra, hogy a zártkerteket miként lehetne a családi gazdaságok felé irányítani. A kormány már kétszer is foglalkozott ezzel a jelenséggel, a szakminiszter pedig dolgozik az ügyön – tette hozzá a kormányfő.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu