Rakétaként lőnek ki az árak Európában: nem látni a drágulás végét

Rakétaként lőnek ki az árak Európában: nem látni a drágulás végét

MTI
A nemzetközi nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan és széles termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban - állapította meg a fogyasztói árak legfrissebb mutatóit értékelve a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az éves infláció februárban 0,4 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek, illetve az iparcikkek árindexének növekedése magyaráz, a maginfláció 0,7 százalékpontos emelkedéséhez pedig mindhárom termékcsoport - feldolgozott élelmiszerek, iparcikkek és szolgáltatások - áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank elemzése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Februárban az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,3 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz. Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 1,3 százalék volt, ami több mint kétszerese az elmúlt éveket jellemző februári értéknek. Az átárazás magasabb üteme általánosan megfigyelhető, mivel a nemzetközi nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan és széles termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az iparcikkek árai a korábbi évekre jellemző enyhe árcsökkenés helyett 1,0 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, így az iparcikkek éves inflációja 7,4 százalékra emelkedett. Az iparcikkeknél tapasztalt áremelkedés összhangban van a nemzetközi folyamatokkal. A termékcsoportban a globális félvezetőhiány és a nyersanyagárak emelkedése is a fogyasztói árak emelkedésének irányába hatott - hangsúlyozta az MNB. A piaci szolgáltatások körében a szokásos februári átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körére jellemző volt. Az élelmiszerek inflációját mérsékelte az alapvető élelmiszerekre bevezetett árstop - jegyezte meg az MNB. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. A maginfláció 8,1 százalékos volt a múlt hónapban. Az éves infláció januárhoz képest 0,4 százalékponttal, a maginfláció 0,7 százalékponttal lett magasabb. Az elemzők 8,1 százalékos éves inflációt vártak februárra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 11,3 százalékkal nőtt a januári 10,1 százalékos emelkedés után. Februárban a margarin 25,8, a kenyér 25,0, a száraztészta 22,1, a baromfihús 19,2, a sajt 17,9 százalékkal volt drágább, mint egy éve, a péksütemények ára 17,8 százalékkal, a liszté 17,6, a vajé 16,3, a tejtermékeké 15,5 százalékkal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 18,7 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,2, ezen belül a dohányáruk 9,9 százalékkal, a szeszes italok 5,6 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 8,3 százalékkal kellett többet fizetni. Ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 16,2, a szobabútorokért 15,0, a használt személygépkocsikért 10,0, a televíziókért 8,6, az új személygépkocsikért 7,3 százalékkal kellett többet fizetni.

A kormányzati élelmiszerár-maximálás következtében a liszt 9,7, az étolaj 9,2, a cukor 6,7, a tej 3,0, a sertéshús 0,4 százalékkal lett olcsóbb. Ugyanakkor a kenyér 7,0, a száraztészta, valamint a margarin 6,3, a párizsi és a kolbász 5,8, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,5 százalékkal, a gyümölcs- és zöldséglé 4,4, a kávé 4,2, a péksütemény 4,0 százalékkal lett drágább egy hónap alatt. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,8, ezen belül a szeszes italoké 2,2 százalékkal növekedett. A tartós fogyasztási cikkek 0,9, ezen belül a szobabútorok 2,3, a konyha- és egyéb bútorok 1,5 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért 0,7 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a járműjavítás és -karbantartás díja 2,1, a lakásjavítás és -karbantartásé 2,0 százalékkal nőtt - közölte a KSH.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03