2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Agrárpénzek

Rendkívüli kabinetülés a drága élelmiszerek miatt

Manmohan Singh, indiai miniszterelnök rendkívüli kabinetülést hívott össze kedden, hogy a vezetés megbirkózzon az élelmiszerárak egyre aggasztóbb emelkedésével. A Delhiben tartott tanácskozáson részt vett a pénzügyminiszter, és az élelmiszerügyi- és mezőgazdasági miniszter is – írja a Világgazdaság.
 
 

Több, mint egy éves csúcsot döntött az indiai élelmiszer infláció, amely a zöldségfélék, a tejtermékek és más élelmiszerek elszabadult árai miatt elérte a 18,32 százalékos szintet. Az agrárminiszter szerint ráadásul mindez folytatódni fog.

A tőzsdék az elmúlt napokban számottevő eséssel reagáltak a folyamatokra. A BBC helyi tudósítója szerint a befektetők attól tartanak, hogy az Indiai Központi Bank rövidtávú válaszlépésként emelni fogja az irányadó kamatlábakat.

Az élelmiszerek árának emelkedése valóban kiemelkedő mértéket öltött, ezért a kormány elrendelte az állami üzletekben a zöldségkészletek kiárusítását 35 rúpiás kilogrammonkénti átlagáron. Az élelmiszerek árának emelkedése mögött a legtöbb szakértő a kulcsfontosságú termőterületek rossz időjárását, különösen a túl sok esőt okolják.

A jelenség világméretű: a kedvezőtlen, szélsőséges időjárás mindenütt az élelmiszerárak növekedéséhez vezetett. Az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a múlt héten jelentette be, hogy az 1990 óta mért élelmiszer-árindexe decemberben 214 pont fölé, azaz soha nem látott mértékben emelkedett.

A JP Morgan egyik vezető szakértője hétfőn úgy nyilatkozott: az élelmiszerárak fűtik a világ inflációját. Az alapélelmiszerek megnövekedett árának egyértelműen megkerülhetetlen hatása van az inflációra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu