Rengeteg diák jelentkezett idén az agrárképzésekre: ezek a legnépszerűbb szakok

Rengeteg diák jelentkezett idén az agrárképzésekre: ezek a legnépszerűbb szakok

agrarszektor.hu
Szeptemberben 2555 magyar és várhatóan több mint 400 külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A felvett hallgatók 49 százaléka a MATE tíz töretlenül legnépszerűbb képzésére nyert felvételt, melyek közül kilenc napjainkban kiemelt fontosságúnak számító agrártudományi képzés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legmagasabb létszámmal, 227 fővel a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indulhat a MATE campusain, melyet 192 felvett hallgatóval a kertészmérnöki alapképzés, 174 fővel az élelmiszermérnöki alapképzés, 146 fővel a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés, majd 105 fővel az évek óta népszerű gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés követ. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a felvételi eredmények kapcsán kiemelte, hogy az egyetemre felvett elsőéves hallgatók több mint fele, 1424 fő agrár- és élelmiszertudományi képzésekre nyert felvételt. Az ő szerepük kiemelt fontosságú, hiszen olyan összetett kihívásokkal még nem nézett szembe az agrárszektor, mint ami napjainkban tapasztalható. Egyre több embernek kell ugyanis élelmiszert biztosítani egyre kevesebb területről, miközben a klímaváltozás és az orosz-ukrán válság hatásai is súlyosbodnak.

Ezekre a hallgatókra tehát számos kihívás, ugyanakkor biztos megélhetés is vár, amelyhez minden naprakész elméleti és gyakorlati tudást átadunk számukra

- emelte ki Dr. Gyuricza Csaba.

Az idei évben rendkívüli érdeklődés mutatkozott a Kaposvári Campus gépészmérnöki alapképzése iránt is, amelyet a város és a térségi piaci szereplők igényei alapján 2021. szeptemberében indítottak először. Volt olyan hallgató, aki 474 ponttal tudott bekerülni az itt induló képzésre, de összességében a MATE-n tíz képzés esetében lett magasabb a bekerülők pontszámának átlaga, mint 419. A nappali tagozatra felvett hallgatók aránya egyébként intézményi szinten 8%-kal nőtt: míg 2021-ben ez a szám 47% volt, addig idén már 55%. A legtöbb gólya Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait, hiszen a Szent István Campusra 959 fő, a Budai Campusra 708 fő, a Kaposvári Campusra 445 fő, a keszthelyi Georgikon Campusra 208 fő, a gyöngyösi Károly Róbert Campusra pedig 235 fő nyert felvételt.

A MATE stratégiai céljaival összhangban tovább erősödik a külföldi hallgatók képzése, így a jelenlegi adatok alapján várhatóan az elsőéves hallgatók 16%-a külföldi állampolgárságú lesz. A nemzetközi ösztöndíjprogramok segítségével, valamint a határon túl képzési helyeken továbbtanuló fiatalokkal együtt tehát több mint 3 ezer gólya kezdheti meg tanulmányait az egyetem felsőoktatási szakképzési, alap- és mesterszakjain. A intézmény szeptemberben induló szakirányú továbbképzéseire további felvételizőket vár az egyetem. Ezekre a korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre - többek közt az unikális pálinkamester vagy a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki és szaktanácsadó képzésekre - augusztus 12-ig lehet jelentkezni a MATE honlapján.

(A cikkben szereplő képek forrása: MATE)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31