Súlyos kijelentést tett Nagy István az orosz-ukrán háborúról: ez mindenkit érint

Súlyos kijelentést tett Nagy István az orosz-ukrán háborúról: ez mindenkit érint

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter szerint nem Európának kell leginkább aggódnia az élelmiszer-ellátási problémák miatt, amiket az orosz-ukrán háború okozhat, hanem Afrikának és a Közel-Keletnek. Mint mondta, az ukrán termeléskiesés következtében kialakult élelmiszerpiaci fennakadások könnyen éhezéshez vezethetnek ezeken a területeken, mindez pedig újabb háborúk kitörését eredményezheti. Az agrárminiszter azt is közölte, Magyarország szerencsés helyzetben van, mert mindenki ellátása biztosított, de átmeneti hiány hazánkban is előfordulhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az a felelősségünk, hogy minden embernek jusson megfelelő mennyiségű élelmiszer. Ez az elsődleges feladat, aztán azt kell kigondolni hogyan lesz ez mindenki számára megfizethető

 - hangsúlyozta Nagy István. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárminiszter az InfoRádióban beszélt többek között arról, hogy a világ olajos magpiacának a 40 százalékát eddig az ukrán termés adta, ennek kiesése azonban rendesen földhöz vágja ezt a piacot is. Szerinte nem Európának kell leginkább aggódnia az élelmiszer-ellátási problémák miatt, hanem főként az észak-afrikai és közel-keleti országoknak, amelyek nagyban támaszkodtak az ukrán termésre. Úgy látja, mindezek könnyen éhezéshez is vezethenek ezeken a területeken, ami pedig akár újabb háborúk kitörését eredményezheti. 

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert mindenki ellátása biztosított, de átmeneti hiány itthon is előfordulhat

 - emelte ki. Hozzátette, szükség volt itthon a gabona exporttilalom bevezetésére, a miniszter szerint ugyanis, ha ezt nem lépték volna meg, akkor egy hét alatt megvették volna az összes magyar gabonát a külföldi országok. Elmondta, sikerült lassítani a folyamatot, és még nem kellett megkötött szerződésre nemet mondani. Az üzemanyag- és energiaár emelkedés kapcsán kifejtette, hogy a magyar gazdák is a lakossághoz hasonló árakon tankolhatnak, így igyekeznek segíteni őket a termelés folytonosságában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Covid kitörése ébresztette rá az egész világot arra hogy az elképzelhetetlen bekövetkezhet, van értelme tehát az önellátás erősítésének minden országban. Mindezt a háború csak még inkább alátámasztotta. A közös EU-s agrárpolitikának és egységes piacnak van és volt értelme, de békében

 - közölte a miniszter.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Anikó

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?