Súlyos kijelentést tett Nagy István: nagy lépésre készül a magyar kormány

Súlyos kijelentést tett Nagy István: nagy lépésre készül a magyar kormány

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint olyan megoldáson, illetve szárazföldi folyosó kialakításán dolgozik a kormány, amellyel utat tudnak nyitni az ukrán mezőgazdasági terményeknek, amit jelenleg az orosz blokád miatt nem lehet kihozni az országból. A tárcavezető azt is elmondta, a korábban meghozott rendelettel nem a magyar gabonakivitel korlátozása volt a céljuk, hanem a folyamatos készletnyilvántartás biztosítása, ezért nem éltek még elővásárlási jogukkal.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kormány eddig nem élt az elővásárlási jogával az exportra szánt gabonafélék esetében, az intézkedés célja ugyanis nem a kivitel megtiltása volt, hanem a folyamatos készletnyilvántartás biztosítása

 - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az RTL Híradónak

Az Agrárminisztérium legutóbb április végén hosszabbította meg két hónappal a gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettséget. Bár a március elején bevezetett intézkedést a kormány úgy kommunikálta, hogy "minden gabonakivitelt megtiltottak" az orosz-ukrán háború miatt, valójában egyáltalán nem állt le az export.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István beszélt arról is, hogy az ukrajnai háború hatása Magyarországon nem a készlethiányban, hanem az emelkedő árakban érezhető. Mint mondta, vészhelyzet van, hiszen Ukrajnában csökkent a vetésterület és a termésmennyiség egyaránt, ezért a magyar kormány azon dolgozik, hogy szárazföldi szállítási folyosót nyisson az ukrán mezőgazdasági terményeknek szerte a világba.

Oroszország és Ukrajna adják a világ búzatermelésének harmadát, ám az oroszok korlátozzák saját exportjukat, és tengeri blokáddal akadályozzák, hogy az ukránok saját kikötőikből elszállítsák a náluk megtermelt búzát. Mindez könnyen okozhat éhínséget a szállítmányaiktól függő országokban.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?