2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Agrárpénzek

Súlyos szabálytalanságokat találtak több magyar agrárszakképző iskolánál

Újabb négy agráriskola ellenőrzésével járul hozzá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a mezőgazdasági szakképzés megerősítéséhez. Ezek a putnoki Serényi Béla Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és a Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A négy jelentésben az ÁSZ összesen 53 javaslatot tett az agrárszakképző intézmények vezetőinek a szabálytalanságok kijavítása érdekében.
 
 

Magyarországon összesen 47 mezőgazdasági szakképző intézmény működik, amelyek fölött a fenntartói és irányító szervi jogokat és hatásköröket az Agrárminisztérium gyakorolja. 2020. január 24-én, pénteken az ÁSZ sajtótájékoztató keretében mutatta be az agráriskolák ellenőrzési tapasztalatait összegző elemzését, amellyel hozzájárul az agrárszakképzés megerősítéséhez, illetve a mezőgazdasági szakképzésre fordított közpénzek eredményes felhasználásához, írta meg honlapján az ÁSZ.

Az ÁSZ 2019. október 30-án nyolc, december 13-án három, december 19-én további tizenegy, 2020. január 28-án tíz agrárszakképző iskola ellenőrzését fejezte. Az ellenőrzések ötödik ütemében, 2020. április 21-én újabb négy agrárszakképző iskola ellenőrzése zárult le. Ezek a putnoki Serényi Béla Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és a Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

A putnoki, a hajdúböszörményi, a kiskunfélegyházi és a kétegyházai intézmények a 2016-2017 közötti időszakban nem biztosították a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, továbbá az iskolák vezetői nem alakították ki a korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító integritáskontrollokat. A Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vagyongazdálkodása 2017-ben már szabályszerű volt.

Az ellenőrzések megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a négy agrárszakképző iskola igazgatójának összesen 53 javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetése, illetve kijavítása érdekében. A megállapítások és javaslatok alapján a szakképző iskolák igazgatóinak 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu