2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Agrárpénzek

Tények a magyar baromfitermékekről (a BTT közleménye)

Jó minőségű, biztonságos húst és tojást kínálnak a hazai baromfiágazati vállalkozások a fogyasztóknak, akik megfizethető áron juthatnak a termékekhez – szögezi le közleményében a Baromfi Termék Tanács (BTT).
 
 

Az utóbbi időszakban azonban egyes hírekben és nyilatkozatokban olyan felelőtlen, hitelrontó és riogató kijelentések hangzottak el, amelyek nemcsak a magyar baromfitermékek jó hírének ártanak, hanem valódi élelmiszerbiztonsági kockázatot is hordozhatnak.

Egyre másra jelennek meg hírek és nyilatkozatok az utóbbi időszakban, amelyek a hazai baromfitermékekről valótlan és a fogyasztókat félrevezető ostobaságokat állítanak – hívja fel a figyelmet a BTT. Ezek gyógyszerek túladagolásával,antibiotikumokkal, sőt hormonok használatával, valamint „szemét” takarmányok etetésével riogatják a fogyasztókat.

A hazai baromfitartásban és baromfihizlalásban - hasonlóan a humánegészségügyhöz - néhány fertőző baromfibetegség ellen vakcinázással (védőoltással) kell védekezni. Szemben a „szemét takarmányozásra” vonatkozó, hitelrontó állításokkal, a baromfitakarmányok alapját 70-80 százalékban hazai termelésű, genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes kukoricafajták és egyébgabonafélék adják. Ezen kívül vitaminokat, nélkülözhetetlen ásványi anyagokat kapnak az állatok, nem többet és nem kevesebbet, mint amennyi egészségük és termelésük érdekében szükséges.

A hazai baromfiszektor jó minőségű és biztonságos húst és tojást kínál, megfizethető áron juttat a fogyasztóknak, és az ágazati vállalkozások termékeiket környezetbarát módon, hazai takarmányok etetésével állítják elő – nyomatékosítja a BTT. Természetesen kaphatók a prémium kategóriába tartozó alternatív baromfitermékek is, ám ezek ára 2-3-szorosa az előbb említett áruknak, így azok fogyasztását csak rendkívül szűk vásárlói réteg engedheti meg magának. Ezt erősíti az a tény is, hogy míg egy-egy észak-amerikai vagy ausztrál vásárló jövedelmének 12
százalékát fordítja élelmiszerekre, addig az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint ez az arány Nyugat Európában 15 százalékos, Magyarországon pedig már ma is 27 százalékos.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint egyébként Magyarországon tilos az antibiotikumok használata, az állati fehérjék etetése és a GMO takarmánynövények termesztése, hormont pedig soha nem használtak baromfifélék felnevelésénél, ahogyan a húscsibéket sem tartják ketrecekben – hangsúlyozza a terméktanács. A kereskedelmi forgalomban kapható baromfitermékek mindegyike folyamatos szigorú élelmiszer-biztonsági vizsgálatokon esik át, védve ezzel a hazai fogyasztókat. Ezeknek együttesen köszönhető, hogy hazai eredetű élelmiszerbotrány az utóbbi évtizedekben nem fordult elő, nem úgy, mint több nyugat európai országban.

A BTT szerint a felelőtlen kijelentések és nyilatkozatok összezavarják a vásárlókat, és ezzel nemcsak ártanak a magyar baromfitermékek jó hírének, hanem elmozdíthatják a fogyasztást az esetenként gyengébb minőségű, ellenőrizetlen termékek vásárlása felé, amely már valódi élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthet.

 

(A Baromfi Termék Tanács közleménye)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu