Több agrárcég bezárt Ukrajnában a háború kirobbanás után

Több agrárcég bezárt Ukrajnában a háború kirobbanás után

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború katasztrofális globális következményekkel fenyeget. Gondolunk itt például arra, hogy a világ agrárkereskedelme átalakulhat, az amúgy is egekben levő élelmiszerárak pedig még tovább drágulhatnak. A gabonát már el is érte az áremelkedés, és úgy tudni, hogy több agrárcég fejezte be működését Ukrajnában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ENSZ szerint szörnyű globális következményekkel fenyeget az orosz-ukrán konfliktus. Az élelmiszerárak megugrásával, az egyik legnagyobb menekültválsággal, valamint a világ élelmezésének és az agrárkereskedelmének akadályaival számolhatunk, hisz Ukrajna igen jelentős szereplő a globális műtrágyapiacon és a világ első számú napraforgó termelője. Több globális mezőgazdasági cég zárta be Ukrajnában lévő irodáit és üzemeit, amint Oroszország inváziót indított. A válság globális mezőgazdasági termelést és kereskedelmet befolyásoló aktuális történéseit foglaljuk össze és kitérünk a várható hatásokra is - írja az Agrokép

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A tengeri és légi támadások után az ukrán hadsereg felfüggesztette a kereskedelmi hajózást kikötőiben, ami csak tovább gerjesztette az ellátási zavaroktól való félelmet a vezető gabona- és olajosmag-exportőrök körében. Oroszország már korábban elrendelte az Azovi-tenger lezárását a kereskedelmi hajók elől, a Fekete-tengeri orosz kikötőket azonban nyitva tartotta. A rendkívüli körülmények miatt nem teljesítik szerződéses kötelezettségeiket a szállítók. Mariupol, az Azovi-tenger egyik legnagyobb ukrán kikötője már az orosz erők támadása alatt áll. Ez újabb fennakadásokat okozhat, hiszen az ottani kikötők Törökországnak, Ciprusnak, Egyiptomnak, Olaszországnak és Libanonnak is exportálnak árpát, búzát és kukoricát. Így az érintett országoknak muszáj valamilyen alternatív ellátást keresniük akkor, ha a hajók valóban nem tudnak majd elindulni. 

Ukrajna az egyik kulcsszereplője a globális mezőgazdaságnak, csak a napraforgóolaj-export közel felét teszi ki. Éppen ezért borítékolható, hogy a konfliktusnak nemzetközi hatásai is lesznek. Az ország több mint 70 százalékát mezőgazdasági terület borítja, egyes információk szerint a világ legnagyobb mennyiségű napraforgóját, valamint a hatodik legtöbb kukoricáját és árpáját termesztik itt, de a repce, a szója és a búzatermelése is globálisan jelentős. Azt, hogy mind a két ország mennyire fontos a gabonapiacon jól mutatják a számok is: együttesen a világ búzaexportjának mintegy 29%-át adják. A gabonanagyhatalomnak számító országok háborújának kitörésekor már el is szálltak az árupiacokon a gabonaárak. Az amerikai búza határidős jegyzése közel egy évtizede a legmagasabb szintre emelkedett, míg az európai búzáé rekordot döntött.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ENSZ szerint súlyos globális következményekkel fenyeget a háború, Ukrajna megszállása ugyanis az egyik legnagyobb menekültválságot, az élelmiszerárak drasztikus megugrását is jelentheti, sőt, egyes országokban - például Líbiában, Jemenben és Libanonban - még nagyobb éhezéshez vezethetnek. A globális mezőgazdasági nyersanyagkereskedő, a Bunge, amely Ukrajnában több mint ezer embert foglalkoztat, közölte, hogy bezárja a cég ukrajnai irodáit és felfüggeszti a fekete-tengeri gabonakikötőjének működését az ukrajnai Nyikolajevben. A megszállást követően az amerikai mezőgazdasági nyersanyagkereskedő Archer-Daniels-Midland is bejelentette, hogy bezárja ukrajnai létesítményeit, többek között egy csornomorszki olajosmag-zúzó üzemet és egy odesszai gabonaexport-terminált.

A Cargill globális mezőgazdasági árucikk-kereskedő vállalat egyik óceánjáróját pedig mindeközben lövedék találta el a Fekete-tengeren, ám szerencsére a személyzet biztonságban van és a hajó is tengerképes maradt. A háború hírét követően a búza világpiaci ára 330 euróra emelkedett, de az összes gabonafajta ára megugrott. A fő importőr országok elkezdtek aggódni a búza ellátásuk miatt. Az argentín gazdákat a súlyos aszály és az exportkorlátok fogják korlátozni abban, hogy kihasználják az ukrajnai konfliktus miatt megugró búza- és szójaárak emelkedését. Kevés búza maradt az országban a tengerentúli értékesítésre engedélyezett mennyiségből  

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azonban sajnos több rendkívüli helyzetre is fel kell még készülni, hiszen az orosz inváziót követően, miután a kikötők felfüggesztették működésüket, mintegy 380 ezer tonna napraforgóolaj-szállítmány rekedt a termelőknél és a fekete-tengeri kikötőkben, amit Indiába, a világ első számú étolajimportőrének szállítottak volna. Ezek a problémák Indiában például napraforgóolaj hiányt eredményezhetnek. Ez viszont azért is jelent újabb gondot, mivel már maga az olaj is a pálmaolaj helyettesítésére szolgált az országnak, hiszen a legnagyobb exportőr, Indonézia pálmaolaj-kínálata csökkent, ami rekordmagasságba emelte a pálmaolaj árát. 

Mindezen kívül a műtrágya kereskedelmében is lehetnek fennakadások: a brazil gazdák a műtrágya készlet szűkülésére készülnek, hisz mezőgazdasági exportjuk elveszítheti versenyképességét a műtrágyaárak emelkedése és a szűkös kínálat miatt. A műtrágyaárak csakúgy, mint az élelmiszerárak esetében már az ukrajnai konfliktus előtt is emelkedtek. Így azonban a világ legnagyobb szójatermelői közül a műtrágyaszükségletének mintegy 85%-ában importra támaszkodó Brazíliának van a legtöbb vesztenivalója; a helyzet azonnali "káliumellátási válságot" alakíthat ki.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?