2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hírek - Agrárpénzek

Tömeges gyanúsítások az agrárbotrányban

Már 79-re bővült a gyanúsítottak száma az uniós területalapú agrártámogatási (SAPS) visszaélések miatt korábban indított eljárásban, amely eddig 1,5 milliárd forintnyi jogosulatlanul igényelt forrást tárt fel. A nyomozás határidejét február 11-ig meghosszabbították. Az eljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság központi nyomozó főosztályán folyik, abban a nyomozást elsőként megindító Fővárosi Főügyészség már nem vesz részt.
 
 

Az október közepi hatvanról 79 főre bővült a gyanúsítottak száma a területalapú támogatásokkal kapcsolatos csalások ügyében, a nyomozás január 11-i határidejét pedig február 11-re módosították – tájékoztatta a Napi Gazdaságot Sárközi Alexandra alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője. Az elkövetési érték, azaz a jogosulatlanul igényelt támogatás összege másfél milliárd forint.

A nyomozás eddigi adatai alapján az elkövetői kör tagjai körülbelül húszezer hektárnyi területre, több tucat céget érintően nyújtottak be jogosulatlan kérelmet az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A jogosulatlan igénylők általában parlagon álló területeket jelöltek be, mint általuk megművelt földet, olyanokat, amely területekre más nem adott be támogatási kérelmet.

Az ügy 2013. októberi kirobbanásakor elsőként a Fővárosi Főügyészség indított nyomozást nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérlete, valamint hivatali visszaélés gyanúja miatt. Majd később a NAV is bejelentette, hogy egy 2013-as december közepi feljelentés kapcsán nyomozást indított.

Az ügyben egy nyomozás folyik, amelyben az ügyészség nem vesz részt, hanem azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya folytatja le – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Bagoly Bettina, ügyészségi sajtószóvivő. A NAV most jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A Napi Gazdaság szerint két ember van előzetes letartóztatásban.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu