2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Agrárpénzek

Ukrán exportkorlátozás: kukorica, búza, árpa után napraforgóolaj is!

Oroszországhoz hasonlóan Ukrajna idén nemcsak gabonából termelt kevesebbet a sokéves átlagnál, de a szárazság több más növénykultúra termésére is negatívan hatott. Ennek megfelelően számos termény esetében kiviteli kvótajavaslatot tett Kijev.
 
 

Az idei évre különböző gabonafajtákból összesen 2,7 millió tonnás gabonakiviteli kvótát javasolt minap az ukrán mezőgazdasági minisztérium. Ebből 2,0 millió tonnás kvóta vonatkozik kukoricára, félmillió búzára, és 200 ezer tonna az árpa exportjára - írja az MTI.

A javaslat várhatóan még ma a kormányhoz kerül megfontolásra. Az exportkvóták kiosztásáról a tárca egyelőre nem nyilatkozott, de gabonakereskedők úgy tudták, hogy a kormány árveréseken fogja értékesíteni őket.

Az UkrAgroConsult független elemző ma kiadott előrejelzése szerint Ukrajna napraforgóolaj exportján is vágni kényszerül: idén mindössze 2,43 millió tonnás kivitelre számíthat, szemben a tavalyi 2,65 millióval. Az intézet szerint a tavalyi 7,35 millióval szemben idén 7,25 millió tonna napraforgó betakarítására lehet számítani, amiből 2,91 millió olaj lesz – ez is alulmarad a tavalyi 3,12 millió tonnához képest.

A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajnában az idén csupán mintegy 38 millió tonna gabona termett a tavalyi 46 millió tonna után, az országot sújtó aszály miatt.

Oroszország is hasonló lépésekre kényszerült idén: számos gabonából kevesebb termett ugyanis a nyári szárazság miatt. Krumpliból még importra is szorulhat az ország, mivel az orosz konyha egyik alapeleme is lényegesen kevesebb mennyiségben kerül idén a tárolókba, mint kellene: a 28 millió tonnás éves felhasználás mellett a jelenlegi prognózisok csak 22 millió tonnás terméssel kalkulálnak.

Gabonából valamivel jobban áll az ország: a 60-61 millió tonnás termésprognózis kiegészül ugyanis a 26 milliós tartalékokkal, ami 10-11 millió tonnával haladja meg a 77-78 millió tonnás belső felhasználás mértékét.

Szakértők szerint azonban hamarosan Oroszország is exporttilalmat fog bevezetni az olajos növényekre, elsősorban a napraforgóra és az abból kinyert napraforgóolajra: idei termelés ugyanis 5,6 millió tonnásnak prognosztizálható, ami 20%-kal marad el a tavalyi terméstől. A kormány egyelőre vizsgálja egy ilyen intézkedés esetleges hatásait.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!