Véget érhet egy korszak: magyar megoldás teheti fenntarthatóbbá a vegyipart

Véget érhet egy korszak: magyar megoldás teheti fenntarthatóbbá a vegyipart

agrarszektor.hu
Az oldószereket számtalan területen alkalmazzák, többek között a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban és mezőgazdaságban. Ezek az anyagok legtöbb esetben fosszilis alapúak, ami nagy környezeti terhelést jelent a bolygónknak. Ráadásul világszerte egyre elterjedtebbek, ugyanis csak szerves fajtájából éves szinten több millió tonnát használunk fel. Erre a problémára keresett megoldást Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, aki egy környezetbarát alternatíva, az eukaliptol alkalmazásával tenné fenntarthatóbbá a vegyipart.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fejlődő, modern világunkban egyre nagyobb mértékű az emberiség természetre gyakorolt negatív hatása - írja közleményében a K&H Bank. Ebben jelentős szerepe van a vegyiparnak, ugyanis az alkalmazott oldószerek szinte kizárólag kőolaj alapúak. Ahhoz, hogy a vegyipar hosszú távon fenntartható módon működhessen, megújuló forrásból származó alapanyagokra van szükség, mivel ezek kevésbé terhelik meg a bolygót. Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja ezért arra keres megoldást, hogy miként lehet környezetbarát folyadékokat oldószerként használni.

Az oldószereket általánosan használják az élet számtalan területén, többek között a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is - tájékoztatott Batha Bálint. A szerves oldószerek jelentősége az elmúlt bő 100 évben folyamatosan növekszik, évente több millió tonnára tehető világszinten a felhasználás. Mint mondta, ezért egy olyan megoldás kidolgozásán dolgozik, amely alternatívát kínál a jelenleg elérhető, fosszilis alapú és legtöbbször az egészségre kártékony anyagokkal szemben.

Kutatásom során egy eddig nem vizsgált alternatívát, az eukaliptusz levélben megtalálható eukaliptolt tanulmányoztam szerves kémiai reakció segítségével. Az eddigi eredmények rendkívül biztatók, ugyanis sikerrel alkalmazható oldószerként. Legnagyobb előnye, hogy nincs mérgező hatása, szemben a kőolajból származó társaival, de emellett gazdasági hatásai is kedvezőek, mivel a párolgásból adódó veszteségek lényegesen kisebbek 

- közölte Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat mesterszakos díjazottja.

A jelenleg alapkutatási fázisban lévő munka következő lépése az ipari alkalmazhatóság tesztelése.

Meglátásom szerint a megújuló forrásból származó oldószerek széleskörű elterjedése 50 éves távlatban kivitelezhető, ezért munkám egy olyan alapkutatásnak fogható fel, amelyet a későbbiekben ipari folyamatfejlesztéshez használhatnak majd az ezzel foglalkozó cégek. A gyakorlati megvalósulásig tehát még sokat kell dolgozni, de az ilyen irányú vizsgálódások jelentős előrelépést jelenthetnek egy kőolajmentes, fenntartható világ megteremtéséhez

 - tette hozzá a fiatal kutató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?