Veszélyben a Föld éléskamrái: Ukrajna és Nyugat-Európa is érintett

agrarszektor.hu
Normális esetben, ha egy régióban gyenge a termés, másutt bőséges, így globális szinten kiegyenlítődik a kínálat. Most a kutatók a 9-16 kilométeres magasságban száguldó planetáris légáramlásokat elemezve arra jutottak, hogy létezik olyan konstelláció, amikor a bolygó összes fontos termőkörzetét egyszerre érinti az aszály - áll a Nature-ben publikált tanulmányban.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Riasztó tanulmányt jelentetett meg a rangos tudományos folyóirat. A Potsdami Klímakutató Intézet  tudósai a Nature oldalán megjelent írásukban arra figyelmeztetnek, hogy az egy időben fellépő hőhullámok a Föld több éléskamráját is bajba sodorhatják. Ebben az esetben a globális gabonatermés negyede veszne oda. Különösképpen az USA nyugati területei, Nyugat-Európa, Oroszország nyugati fele és Ukrajna számíthat a klímaváltozás káros hatásaira.

A nemzetközi kutatócsapat specifikus hullámmintázatokat  keresett a föld légkörében 9-16 kilométeres magasságban, 320 km/h-ás sebessséggel áramló légtömegek mozgásában. A planetáris légáramlatok kiterjedése és mozgása alapvető hatással van a gabonatermő körzetek időjárására. A kutatók célja az volt, hogy megbecsüljék, mi az esélye annak, hogy egy hőhullám egyszerre érje el a világ összes fontos gabonatermő körzetét. Ha ez megtörténne, a világ éleskamráiból az eddig termelt élelmiszer negyede tűnne el.

"Eddig nem gondoltunk rá, hogy globálisan is felléphetnek olyan légáramlási változások, amelyek a húszszorosára növelik annak az esélyét, hogy a legfontosabb termőkörzetekben hőhullámok tarolják le a termést" - mondta a kutatók egyike, Kai Kornhuber. Különösen Észak-Amerika nyugati fele, Nyugat-Európa és a Kaszpi-tenger térsége van kitéve annak a veszélynek, hogy a hőség és az aszály hosszabb távon a térségükben ragad.

Normális esetben ha az egyik régióban gyenge a termés, akkor azt kompenzálja egy másik régió bőségesebb aratása. A rossz hír az, hogy a légtömegek mozgásában létezik olyan konstelláció, amelyik egyszerre az összes fontos éléskamrát érinti. Ez óriási gondokat okozhat a globális élelmiszerellátásban"

 - mondta Dim Coumou, az Amszterdami Szabadegyetem Környezettudományi Intézetének egyik kutatója. Ez természetesen általános áremelkedéshez vezetne a bolygón. Eddig azokban az években, amikor a planetáris légáramlásokban legalább két héten át észlelhető volt ez a mintázat, az érintett régiókban több mint 10 százalékkal csökkent a gabonatermés, de globálisan is 4 százalékos volt a terméskiesés. A klímamodellek még nem tudják megjósolni azt, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor egyszerre minden fontos termőkörzetet sújt az aszály, de hogy létezik ilyen, az biztosra vehető az eddig lefuttatott elemzések alapján. A tanulmány arra irányítja rá a figyelmet, hogy globálisan is készülni kellene egy olyan helyzetre, amikor a mainál nagyobb területeket egy időben érint a kedvezőtlen időjárás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?