Megdöbbent fiatal gazdák: életeket tehet tönkre a vasszigor

agrarszektor.hu
Több fiatal gazda kapott a napokban olyan kormányhivatali határozatot, amely szerint vissza kell fizetnie eddig felvett összes támogatását. A mai helyzet a félreérthetőnek tartott rendeleti szövegezés miatt alakult ki, de akár egész életeket is veszélybe sodorhat. Az agrárszektor.hu információi szerint akad olyan fiatal termelő, akinek azért kell mindent visszafizetnie, mert egyetlen haszonállattal elmaradt a határidőre vállalt üzemmérettől. Szakértők szerint jogszabály-módosításra lenne szükség az ügyben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bajba kerülhetnek a fiatal gazdák amiatt, hogy határidőre nem érték el az elnyert támogatások fejében vállalt üzemméretet - értesült az agrárszektor.hu. A napokban több termelő is olyan határozatot kapott a támogatási ügyekben elsőfokú hatóságként eljáró megyei kormányhivataloktól, hogy összes felvett támogatását fizesse vissza.

A fiatal gazdák a korábban - 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben - meghirdetett pályázatokon 40 ezer eurós (mintegy 12 millió forintnak megfelelő) támogatást kaphattak ötéves programjaikra. Ezzel párhuzamosan vállalniuk kellett, hogy elérnek egy bizonyos - általuk kiszámított és megadott - üzemméretet.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A rendeleti megfogalmazásokból ugyanakkor sokak számára nem volt egyértelmű, hogy az üzemméretet már a negyedik év végére száz százalékban teljesíteni kell. A kacifántosnak tartott rendeleti szövegezés miatt sokan most is azt hiszik, hogy a negyedik évben is elmaradhatnak a vállalt üzemmérettől. Pedig ekkor már a legkisebb elmaradás is száz százalékos büntetést vonhat maga után, amely az addig felvett teljes fiatal gazda támogatás visszafizetését jelentheti.

A 2014-es és a 2015-ös fiatal gazda jogcímrendeletek például lehetővé tesznek 20 százalékos elmaradást a vállalt ütemezéshez képest, de csak a támogatási program első három évében. Ezért ha például valaki 16 európai mértékegységnek (EUME) megfelelő üzemméretet vállalt a negyedik és ötödik évre, akkor neki legkésőbb a negyedik évre minimum ezt kell elérnie, illetve fenntartania.

MTI-fotó: Oláh Tibor

A fiatal gazdák az egyenként elnyert mintegy 12 millió forintos támogatás 90 százalékát a pályázat pozitív elbírálása után igényelhették, míg a fennmaradó 10 százalékot akkor kérhetik, ha teljesítették a fennmaradó összeg lehívási feltételeit. Ha valaki egyik vagy másik részre nem nyújt be kifizetési kérelmet, akkor a hatóság a támogatási jogosultságát megszünteti. Ez a második részletnél konkrétan azt jelenti, hogy az első részletet, vagyis az addig felvett teljes támogatást (10-11 millió forintot) vissza kell fizetni.

A 10 százalékos rész kérelmezésének feltételei közé tartozik a negyedik évre vállalt üzemméret elérése is. Ha a kérelmező ezt nem teljesíti, az ötödik évben kérelem-benyújtásra nem lesz jogosult. Ha ennek ellenére mégis kéri a megmaradt támogatási összeget, a hatóság elutasítja az igényét a negyedik éves üzemméret nem teljesítése miatt. Az ily módon elutasított kérelmet pedig úgy tekintik, mintha be sem nyújtották volna és 100 százalékos szankcióval büntetik. E jogkövetkezmény mind a 2012-es, mind a 2014-es, mind pedig a 2015-ös fiatal gazda támogatási rendeletben - ha bújtatva is, de - benne van.

A félreértéseket és a problémát leginkább az okozza, hogy egyik rendelet sem ír arról, hogy a benyújtott, de elutasított kifizetési kérelmet a hatóság jogosult úgy tekinteni, mintha azt be sem adták volna. Erre nincs külön előírás, és ez félrevezető lehet. Egyes szakértők szerint a homályos és nem egyértelmű megfogalmazás akár a jogbiztonság követelményét is sértheti.

A 2012-ben nyert fiatal gazdák közül többen a napokban kapták meg azokat a határozatokat, amelyben kifizetési kérelmüket elutasítják, és közlik velük, hogy 15 napon belül fizessék vissza a már eddig felvett 90 százalékos részt, vagyis 10-11 millió forintot. A kialakult helyzet és a nem egyértelmű rendeleti szövegezés ágazati szakértők szerint most akár életeket tehet tönkre. Van olyan fiatal gazda, akitől most azért kérnek vissza mindent, mert a negyedik éves vállalásától egyetlen állattal maradt el az adatokat rögzítő tenyésztési információs rendszerben - tudta meg az agrárszektor.hu.

MTI-fotó: Balázs Attila

A 2012-es rendeletben még az is szerepel, hogy az első évtől kezdve lehet 20 százalékkal elmaradni az üzemmérettől. Arról viszont a jogszabály jogkövetkezmény része nem szól egyértelműen, hogy ez alól a negyedik év kivétel lenne, és akkor differencia már nem lehet. A hatóság szerint a 20 százalékos tűréshatárt biztosító szabályt írja felül a 10 százalékos kifizetési kérelem be nem nyújtása vagy elutasítása, ha az ügyfél a vállalt üzemméretet a negyedik évre sem érte el 100 százalékos mértékben. Sokan így csak akkor szembesülnek a szigorú szankcióval, amikor az ötödik évben elutasítják kifizetési kérelmüket, és a teljes támogatási összeg visszafizetésére kötelezik őket.

Szakértők szerint az ügyben jogszabály-módosításra lenne szükség, mivel nonszensz helyzetet teremt, hogy valaki egy-két százaléknyi elmaradásért ugyanolyan büntetésben részesül, mint aki vállalásaiból nem valósított meg semmit. A 2012-ben nyert termelők úgy vélik, esetükben máris enyhíteni kellene a szigorú szankciókat. Sokan azzal is kiegyeznének, ha csak a 10 százalékos részt buknák el a teljes támogatási összeg helyett.

A 2014-ben nyertes fiatal gazdák 2018-ban, míg a 2015-ösök 2019-ben érik el a kritikus negyedik évet. Nekik így még van idejük arra, hogy korrigáljanak, és ha kell, helyettesítő ágazatot vonjanak be annak érdekében, hogy ne kelljen később mindent visszafizetniük.

Az üzemméret teljesítésénél azonban a hatóságokat nem csak a tényleges termelés érdekli, hanem annak megfelelő dokumentálása is. Így az üzemméretnél fontos lehet például a vállalt állatlétszám megfelelő bejelentése a szükséges rendszerekbe, de az átlaglétszám számítására is oda kell figyelni. A baromfitermelésben például a szervizciklusokban a napi állatlétszám nulla, és ez jelentősen ronthatja az üzemméret-számítás alapjául vehető éves átlagot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?