Megváltozhatatlan események következnek

agrarszektor.hu
Visszafordíthatatlan éghajlatváltozások lehetnek 20 év alatt a British Petrol olajipari vállalat felmérése szerint. Az egyetlen megoldás a párizsi klímaegyezmény betartása lenne, amelyből azonban az Egyesült Államok nemrég kilépett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A világ gazdasága nő és ezen belül olyan meghatározó lakosságú országok, mint Kína vagy India óriási tempóban fejlődnek. Az ipari fejlődéssel óhatatlanul együtt jár a nagyobb energia-felhasználás, és a kérdés az, hogy ezen belül húsz év alatt milyen trendek várhatók. A fosszilis energiahordozók aránya ugyan valamelyest csökken, de abszolút értékben mégis növekedés tapasztalható.

Azzal, hogy az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből, lehetetlen lesz annak betartása

- mondta Juhász Árpád geológus.

A geológus szerint ez azt jelenti, hogy 2035-ben is rengeteg kőolajat fogunk fogyasztani, a földgáz-felhasználás is növekvőben van, amihez hozzájárul az Egyesült Államokban a palagáz termelése. Ugyanakkor az atomerőművek stagnálni fognak, az alternatív energiaforrásoknak, azon belül is a megújuló energiaforrásoknak pedig szerények a kilátásai.

Klímaváltozás a mezőgazdaságban
Talán sehol sem olyan drámaiak a klímaváltozás következtében elénk kerülő kihívások, mint a mezőgazdaságban. Az éghajlatváltozás sok helyen kiégeti a termést, máshol pedig kezelhetetlen csapadékbőséget, áradásokat okoz, aminek következtében csökken a mezőgazdasági termények mennyisége és a termelékenység. Az időjárási viszontagságok, a szárazság, illetve egyes helyeken a heves esőzések már egy ideje nagy kiterjedésű területeken károsítják a búzát Európában, és meglepő módon Kanadában is. Magyarországon ugyancsak kézzel foghatóak az klímaváltozás okozta problémák: termőtalajaink nem jutnak megfelelő mennyiségű csapadékhoz a hosszúra nyúló nyarak miatt, az átlaghőmérséklet 1 celsius fokos emelkedése már most kiesést okoz a kukoricatermelésben. Ahogy korábbi cikkünkben is leírtuk, a termőföldek összeértéke is változhat rövid távon a felmelegedés miatt.

Ki kellene használni a nap-, a szél-, a víz- és a bioenergiát, de ezek a világban "csigalassúsággal nőnek" még olyan országokban is, amelyek korábban ezek arányának növelését tűzték ki célul. A világgazdaságot befolyásoló multik néhány évtizedig még abban érdekeltek, hogy a hagyományos energiaforrásokat kihasználják, azokból termeljenek profitot. Ha ezek a cégek úgy látnák, hogy a nagy pénz az alternatív energiaforrásokban van, akkor arra fordulnának - emelte ki Juhász Árpád.

A geológus felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy pillanat alatt következik be a klímakatasztrófa, ezek lassú, de éppen ezért még veszélyesebb folyamatok, amelyeknek vannak jelenségei, például a hurrikánok gyarapodása, vagy a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. A lényeg a trend, amely egy bizonyos idő után már nem fordítható vissza. Ha csökkentenénk is a szén-dioxid-kibocsátást, ami valószínűleg nem történik meg, akkor is hosszú idő kellene ahhoz, hogy a légkörben az egyensúly helyreálljon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?