Több mint százmilliárd forint nyomja Lázárék vállát

Összesen 110-120 milliárd forintra tehető az az összeg, amely a korábbi évek áthúzódó kötelezettségvállalásai miatt terheli az 1300 milliárd forintos, 2020-ig tartó Vidékfejlesztési Programot (VP). Ekkora - a VP csaknem 10 százalékát elérő - keretet elvileg nem lehetne megpályáztatni új forrásként, a Lázár János vezette Miniszterelnökség viszont gyakorlatilag a teljes 1300 milliárdos összeget meghirdette. A tárca szerint a 110-120 milliárdos elméleti determinációból várhatóan nem valósul meg minden, másrészt a minisztérium már most azzal számol, hogy a VP-ből is lesznek olyan áthúzódó kötelezettségek, amelyek a 2020-tól kezdődő, új uniós költségvetési ciklus magyar vidékfejlesztési támogatásait terhelik majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több mint 380 millió eurót tesz ki az az "elméleti" összeg, amely a korábbi évek vidékfejlesztési kötelezettségvállalása miatt terheli a Vidékfejlesztési Programot - közölte az agrárszektor.hu-val a Miniszterelnökség. Ez összesen 110-120 milliárd forint olyan támogatási igényt jelent, amely az elmúlt évek támogatási jogcímeinél keletkezett, de most a 2014-2020 közötti VP-ből kell kiegyenlíteni.

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Elsősorban olyan áthúzódó determinációkról van szó, amelyek a 2007-2013 között futott Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) származnak. A VP irányító hatósági feladatait ellátó Miniszterelnökség az agrárszektor.hu rendelkezésére bocsátotta azt a táblázatot, amely a VP-t terhelő, determinációval érintett intézkedéseket tartalmazza (lásd az alábbi táblázatot). Ebből kiderül, hogy a legnagyobb összeget, több mint 71 millió eurót az áthúzódó erdészeti támogatások teszik ki, de jelentős az úgynevezett állatjóléti, agrár-környezetvédelmi, falumegújítási, üzemfejlesztési és beruházási támogatási determináció is.

A meglévő kötelezettségek azt jelentik, hogy ezekre az összegekre nem lehet új pályázatokat kiírni. A determináció jelentősnek mondható, hiszen a 110-120 milliárdos keret a VP mintegy 1300 milliárd forintos teljes költségvetésének csaknem 10 százalékát képviseli, és korábbi nyilatkozatok szerint determináció címén mintegy 70 milliárd forintot már 2016-ban ki is fizettek.

A determinációk ellenére a Miniszterelnökség mégis úgy döntött, hogy a VP-n belüli, lényegében teljes forráskeretet megpályáztatja. Kis Miklós Zsolt, a minisztérium államtitkára egy közelmúltbeli háttérbeszélgetésen megerősítette, hogy a tárca március végéig az 1300 milliárdos teljes forráskeretre kiírta a pályázatokat.

Az államtitkár indoklása szerint a Miniszterelnökség részben azzal számol, hogy a 110-120 milliárdos elméleti determináció nem valósul meg teljes mértékben, vagyis nem kell az egész összeget áthúzódó kötelezettségekre fordítani, mivel egyes támogatásokat a jogosultak tényelegesen nem hívnak le. Másrészt a tárca már most azt valószínűsíti, hogy a VP új pályázataiból egyes kifizetések a 2020 utáni, új uniós költségvetési időszakot terhelik majd, vagyis szintén determinációvá válnak. A minisztérium e szempontok figyelembevételével tartotta lehetségesnek, hogy az áthúzódó kötelezettségvállalások ellenére az 1300 milliárdos teljes VP-keretet új pályázatokként hirdesse meg - tette hozzá az államtitkár.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03