2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Agrotechnológia

Lézerfegyverrel is harcolnak a madárinfluenza ellen

Lézerfénnyel távol lehet tartani a vadon élő madarakat a baromfitelepektől egy holland fejlesztés eredményei szerint. Így nagyobb eséllyel lehet megelőzni, hogy a madárinfluenza vírusa megfertőzze a haszonállatokat is.

A speciális frekvenciájú zöld lézerfény a madarak felé irányítva közeledő fizikai tárgy benyomását kelti, ezért a vadon élő szárnyasok túlélési ösztöneik miatt elrepülnek – áll az Agrosol 2000 Kft. közleményében. Holland fejlesztők szerint e módszerrel a vadmadarakat távol lehet tartani az állattartó telepek közvetlen környezetéből, így nagyobb eséllyel lehet megakadályozni, hogy a madárinfluenza vírusa a baromfitelepekre is bejusson.

Fotó: Agrosol 2000 Kft.

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a tavalyi madárinfluenza-járvány Magyarországon mintegy 20 milliárd forintos ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár – a leölt és megsemmisített állatok, a takarmányok és az alomanyagok – értéke 11-12 milliárdot tett ki. Ezt tovább növelte a nagyjából kilencmilliárdos közvetett – a vágó-, feldolgozóüzemek leállásából, vagy csökkentett vágásszámból adódó – veszteség.

Emberben is megjelent a madárinfluenza
Idén februárban a hongkongi egészségvédelmi központ elsőként azonosította a H7N4 madárinfluenza vírustörzset embernél. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ez az ágens az egyik legragályosabb, mivel 2013-ben bukkant fel először Kínában és a múlt év októberéig 1564 olyan embert fertőzött meg, akik a szárnyasokkal vagy a fertőzött környezettel érintkezésben álltak.

 

Kapcsolódó cikkek


X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu