Tiszta horror! - Tátongó lyukak a tehenek oldalán (videó)

agrarszektor.hu
Lyukat vágnak szarvasmarháik oldalába USA-beli farmerek, hogy a leghatékonyabban hasznosíthassák takarmányaikat. A drasztikus módszer gyorsíthatja az állategészségügyi beavatkozásokat is, miközben a szakemberek szerint nem okoz fájdalmat az állatoknak, sőt meghosszabbíthatja életüket. Az eljárás hozzájárulhat az egyre népszerűbb fenntartható gazdálkodáshoz is, ha javítja a felhasznált takarmányok hatékonyságát - legalábbis így vélik egyes amerikai szakértők.

Mesterséges sebet hoznak létre szarvasmarháik oldalán USA-beli termelők, hogy a lehető legjobban hasznosítsák takarmányaikat. Ezt a furcsa eljárást azért alkalmazzák, mert az Egyesült Államokban egyre népszerűbbé válik a fenntartható és környezettudatos gazdálkodás, amelynek részét képezheti a takarmányok hatékonyabb felhasználása is. Ezért elképzelhető, hogy a beavatkozás egyre nagyobb szerepet kap a gyakorlatban - legalábbis így foglalnak állást amerikai szakértők.

A módszer lehetővé teszi, hogy az állat testén belül figyelhessék meg az emésztést. Így meg tudják állapítani, hogy a takarmányok milyen mértékben hasznosulnak a szarvasmarhák szervezetén belül. Emellett az eljárás gyors állategészségügyi beavatkozásokat is lehetővé tesz.


Fotó: gizmocrazed.com

Az állatok oldalán kialakított lyukat műanyag kupakkal zárják le, így hermetikusan elszigetelik a külvilágtól. A mesterséges seben át könnyen megfigyelhetik az emésztési folyamatokat, illetve megbetegedések esetén a gyógyszereket közvetlenül a bendőbe juttathatják. Miután eltávolítják a kupakot, kézzel kitapogatják, hogy az állatok miként emésztik meg a takarmányokat. 


Fotó: gizmocrazed.com

A hivatalos álláspont szerint e módszer a tehenek számára teljesen fájdalommentes, ráadásul hosszabb életűek lesznek. Bár az eljárás szokatlan és sokak szerint kegyetlen is, a beavatkozást évtizedek óta használják a kutatásban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03