Nincs mit tenni: sorra ölik le a gazdák az állataikat

agrarszektor.hu
A száraz nyár miatt nincs elegendő széna az állatok takarmányozására Alsó-Ausztriában, a megfelelő mennyiségű szálas termény beszerzése pedig komoly terhet ró a gazdákra. A termelők számára ilyenkor gyakran az állatállomány csökkentése marad az egyetlen megoldás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lilienfeld, St. Pölten, Melk és Scheibbs kerületekben túl meleg volt a nyár, és túl kevés eső esett. Ez pedig különösen érzékenyen érintette a magashegyi legelőket, derült ki a noe.orf.at, osztrák hírportál írásából. A területeknek a szükségesnél jóval kisebb volt fűhozama, ezért a megszokottnál jóval hamarabb kellett elkezdeni a kiegészítő takarmányozást, magyarázta Rheingold Mader, a Lilienfeld-i kerületi agrárkamara egyik tagja. Rheinhold Mader azt is elmondta, hogy augusztus közepe óta már számos gazda vette fel vele a kapcsolatot, akik takarmányhiányra panaszkodtak neki, valamint amiatt, hogy hamarosan szénát és kukoricaszilázst kell majd vásárolniuk, ha etetni akarják az állataikat.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az alsó-ausztriai mezőgazdasági kamara egy tagja szerint a gazdák aggódnak a takarmányköltségek miatt. A széna és a kukoricaszilázs drága, ráadásul sok helyen már nincs is belőle eladó. Ezt amúgy a St. Pölten-i agrárkamara egyik tagja is megerősítette. Elmondása szerint sok gazda már elkezdte eladni a szarvasmarháit, vagy vágóhídra viszi őket. Az aszály különösen a Pielach-völgyében volt súlyos, mivel ez a terület már évek óta küzd a szárazsággal. A Wienerwald és a déli Waldviertel kerületek gazdái szintén megszenvedik a tömegtakarmány hiányát, de Melk és Scheibbs körzetekben is hasonló a helyzet, erősíti meg a kerületi agrárkamara egyik tagja.

Mivel még csak néhány régióban ilyen feszült a helyzet, az állam nem döntött az érintettek kártérítéséről. Az alsó-ausztriai mezőgazdasági kamara egyelőre nem tudja fölbecsülni, hogy hány gazdát érint a probléma, ugyanis a gazdáknak csak kis része, alig egyharmaduk kötött biztosítást aszálykárok ellen. Az évközi felmérések viszont azt mutatják, hogy Alsó-Ausztriában 2019-ben 50 millió eurónyi káresemény történt, ebből több mint 30 millió eurónyi az aszály számlájára írható, a többi pedig jégkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?