Előbb megfejte a teheneket, aztán beszállt a Tour de France-ba

agrarszektor.hu
Az egyik nap még teheneket fejt és fejőgépeket takarított, másnap viszont nyeregbe pattant és elindult a Tour de France kerékpáros körversenyen egy belga fiatalember. Esze ágában sem volt elhanyagolni a gazdaságát egy ilyen "csipcsup" rendezvény miatt, mint a világ egyik leghíresebb sporteseménye.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A belga Frederik Backaert idén első alkalommal indult el a híres Tour de France kerékpáros körversenyen. Míg azonban vetélytársai kőkemény edzéssel és regeneráló pihenéssel készültek a háromhetes viadalra, addig a 27 éves fiatalember a teheneit fejte, vagy a földjeit művelte.

A flamandoknál a gazdálkodás a mindennapi élet szerves részét képezi, márpedig aki ennek szenteli magát, annak nem létezik hétvége, ünnep, vakáció. Persze - általában - verseny sem, különösen ilyen egész embert kívánó, komoly megmérettetés. A Tour előtti napokban a profi élmenők már leginkább csak szunyókálnak, még a függőleges helyzetet is igyekeznek kerülni. Ezzel szemben Backaert este még megfejte a teheneket, majd három órán át takarította a fejőgépeket. A következő nap pedig Düsseldorf felé vette az irányt, ahol július 1-jén kezdetét vette az idei Tour de France.

A flamand fiatalember először indul a rangos viadalon, pedig hivatásos kerékpárversenyző a kis költségvetésű, belga Wanty-Groupe Gobert csapatnál. Részmunkaidőben ugyanakkor besegít családja 40 hektáros brakeli (északnyugat-belgiumi) gazdaságában is, ahol szántóföldi növényeket termesztenek és tejtermékeket állítanak elő. Ez persze ezen a szinten nem számít mindennaposnak a sportágban, de Backaertet egyáltalán nem zavarja a dolog. Számomra mindkét elfoglaltság igazából hobbi - mondta.

A tréningjei általában a kora reggeli órákra esnek, amikor már túl van a jószágok ellátásán, a késő délutánokat viszont újra a 90 tehenük megfejésével tölti, vagy a szántóföldeken dolgozik. A június némileg kivételt képezett. A család tudja, hogy indulok a Touron, és fittnek kell lennem, ezért most nem sürgök-forgok naphosszat. Bár a munka fizikailag elfáraszt, lelkileg viszont felfrissít, jobb, mintha egész nap a kanapén feküdnék - közölte mosolyogva a bringás.

Backaert abból a szempontból is kilóg a sorból, hogy főiskolára járt, ahol biotechnológiát tanult, pedig a profi bringások általában nem erőltetik a felsőoktatásban való részvételt, csupán a versenyzői karrierjükre koncentrálnak. A fiatalembernek akkoriban nem is maradt túl sok ideje edzeni, a tanulás mellett a gazdálkodás töltötte ki a napjait. Már ráesteledett, amikor egy-egy órát hajtani tudta a kerékpárját.

Öt éve emiatt fordulóponthoz érkezett, és már azon gondolkodott, hogy abbahagyja a profi sportot. De abban az évben éppen csökkentek a tennivalói (például elkészültek a régóta épített istállóik), és végre több szabad ideje maradt a folytatásra. Mint minden flamand kisfiúnak, neki is az volt az álma, hogy megnyerje az egynapos Ronde van Vlaanderen viadalt, vagyis a Flandriai Körversenyt. A Tourral sohasem törődtünk, számunkra az túl távolinak tűnt - mondta nevetve Backaert, akinek egyébként jobban is fekszenek a rövidebb távú tekerések.

Már csak azért is, mert a birtokon adódó rengeteg munka miatt nem ér rá hosszabb távollétekre. Míg például a kerékpárosok többsége októberben több hetes vakációra vonul vissza, ő akkor már javában a betakarításokkal van elfoglalva. Amikor megtudta, hogy indulhat az idei Touron, először megijedt, és csak utána kezdett el örülni.

A célja csupán az, hogy elérje Párizst, és nagyjából tartsa a lépést a mezőnnyel. A családja is megígérte neki, hogy minden délután nézni fogja miatta a tévét. Ez persze azt jelenti, hogy még több elvégzetlen munka fog várni idehaza - tette hozzá Backaert. A flamand bringás egy héttel a körverseny rajtja után a 164. helyen állt az összetettben, bő 23 perces lemaradásban az éllovastól, ami tisztes helytállás. A befutóra július 23-án kerül sor a francia fővárosban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02