Kidolgozták a háromfokozatú állatjóléti tanúsítási rendszert - Elképesztően szigorú

Agrárszektor
Julia Klöckner német szövetségi agrárminiszter tegnap bemutatta azt az önkéntes, háromfokozatú állatjóléti minőségtanúsítási rendszert, ami megnyugtathatja a sertések közérzetéért aggódó fogyasztókat. A változás meg fogja drágítani a sertés-előállítást, ezért tapintható piaci hatásai lesznek. Ezen túlmenően olyan lavinát indíthat el Európában, mint ami a ketreces tojótyúktartás átalakításához vezetett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az új állatjóléti minősítési rendszer egyelőre csak Németországra vonatkozik és teljesen önkéntes. De ki tudja, meddig lesz ez így? Ahogy azt a ketreces tojótyúktartásnál is megtapasztaltuk, a nyugati fogyasztók akarata egy-két év alatt át tud szivárogni az uniós támogatási rendszer előírásaiba. Érdemes tehát közelebbről is megvizsgálni, mit találtak ki most a németek.

Több férőhely, több választási lehetőség

A háromfokazatú rendszer mindegyik foka túllépi a jelenlegi gyakorlatot, így már az első is egy 20 százalékos férőhelynövelést ír elő egyedenként, minden egyes korcsoportban. A második fokozat már 47 százalékos növelést, a harmadik pedig 91 százalékosat ír elő azzal a kikötéssel, hogy 30 kilogramm élősúly fölött kifutót is kell biztosítani az állatnak. Továbbá minden fokozatban állandó hozzáférést kell biztosítani az alaptakarmányhoz, és szalmát is adni kell a turkáláshoz, játékhoz.

A kutricákat úgy kell kialaítani, hogy elkülönüljenek benne a pihenés, a mozgás és az evés színterei. A változatosságot lehet növelni magasabban lévő "balkonok" kialakításával, eltérő fényerőségű területekkel, más-más anyagú fekvőfelületekkel, vakaródzásra és hűsölésre alkalmas berendezésekkel. A kettes fokozatban ehhez képest annyi az eltérés, hogy kötelező a különböző hőmérsékletű régiók kialakítása (a kinti léghőméséklet helyi befúvásával), a hármas fokozatban pedig a kifutó.


Malackortól a vágóhídig

A kocák számára minden fokozatban fészeképítőanyagot kell biztosítani. Az első fokozatban a malacokat nem 21 napos korban, hanem 25 naposan kell választani, a másodikban 28, a harmadikban 35 napra. Az érzéstelenítés nélküli kasztrálás minden esetben tiltott. Ehelyett vagy az érzéstelenítést, vagy a korai vágóra küldést, vagy a kanszag elleni oltást javasolják. A magasabb fokozatokban a farokkurtítás sem megengedett.

A vágóhidat 8 órán belül el kell érni teherautóval, de 4 órás utaztatás felett kötelező az alomanyag és az ivóvíz biztosítása. Azokat az állatokat, amelyeket nem lehet azonnal lerakni a járműről, védeni kell az extrém melegtől, hidegtől és légszomjtól. Előírások vonatkoznak a vágóhídi eljárásra is, amit azzal fejelnek meg, hogy minden egyes egyed kezeléséről videófelvétel készül, amit 3 hónapon át meg kell őrizni.

A programban résztvevőknek vállalniuk kell, hogy évente ellenőrzik náluk az istállóklímát és a vízminőséget, valamint minden évben részt vesznek egy állatjóléti továbbképzésen. Az állatszállítást végző sofőröknek kétevente 6 órát kell továbbképzéssel eltölteniük, és ugyanennyi tanulást várnak el a vágóhídi, állatvédelmi megbízottól is.

Egyedenként 10-12 euró pluszköltség

Klöckner azt ígéri, hogy 2019 végéig megalkotják az új minőségbiztostíási rendszer jogszabályi hátterét, így az első állatjóléti márkázást kapó sertés 2020-ban jelenhet meg a piacon. Hollandiában és Dániában már működik hasonló minősítési rendszer, az innen kikerülő portéka 20 százalékos piaci részesedéssel bír. A miniszterasszony úgy becsüli, hogy az állatjóléti márkázás sertésenként 10-12 eurós többletköltséget jelent a termelőnek. Ezt döntően a piacnak kell megfizetnie, de állami támogatás is kapcsolódna hozzá - egyelőre tisztázatlan nagyságrendben. Egy biztos: az új állatjóléti tanúsítványokhoz kapcsolódó kampányra máris elkülönítettek 70 millió eurót.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02