Kövérek a városi varjak, magas a koleszterinszintjük

MTI
A városi környezetben élő varjaknak, amelyek hozzáférnek emberek ételhulladékához, magasabb a koleszterinszintjük a vidéken élőknél - derítették ki amerikai ornitológusok. Andrea Townsend és munkatársai a New York államban lévő Hamilton College-ban 140 fiatal varjútól vett vérmintát koleszterinszintjük méréséhez Kaliforniában, hogy nyomon kövessék fennmaradásuk esélyeit. Kiderült: rövid távon nem befolyásolja az életben maradásukat a kövérség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hogy közvetlenül is teszteljék az emberi élelem hatásait, a kutatók New Yorkban élő varjúfiókákat rendszeresen sajtburgerekkel tápláltak és összehasonlították koleszterinszintjüket olyan madarakéval, akik a közelben éltek, de maguknak kellett gondoskodniuk táplálékukról. A sajtburgert evőknek magasabb volt a koleszterinszintjük, mint a másik csoportnak, hasonlóan ahhoz, ahogyan azt Kaliforniában tapasztalták. A kutatók kimutatták azt is, hogy a városi madarak esetében - függetelenül azok koleszterinszintjétől - nagyobb volt a halálozási arány, mint a vidéki populációkban. A National Geographic cikke szerint ennek oka lehet, hogy nagyobb eséllyel ütik el őket az autók, kerülnek a macska szájába, de az is lehet, hogy fontos momentum az, hogy életük kritikus szakaszában nem a megfelelő összetételű táplálékhoz jutottak. Egy biztos, a magas koleszterinszintű varjak kövérebbek voltak voltak vidéki társaiknál.


"A koleszterinnek vannak előnyei is, kiszolgál egy sor alapvető életfunkciót. Sejtmembránjainak fontos része és kulcsfontosságú hormonok összetevője" - idézte Townsendet az Amerikai Ornitológiai Társaság közleménye. Rövid távon egyelőre nem látni jelét annak, hogy a jól tápláltságnak lennének hátrányai a városi varjakra nézve, ám lehet, hogy egy hosszú távú kutatás felderítene a rossz táplálkozásra visszavezethető betegségeket - vélték a kutatók. "Tudjuk, hogy a túlzott koleszterinszint betegséget okoz embereknél, de nem tudjuk, hogy mit jelent a vadmadaraknál" - tette hozzá Townsend. Emiatt nem javasolja, hogy az emberek sajtburgerekkel vagy más feldolgozott élelmiszerrel kezdjék el etetni a varjakat. Ez ugyan jó mód arra, hogy kapcsolatba lépjük a természettel, de nem biztos, hogy jót tesz az állatok egészségének - hangoztatta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13