2023. március 27. hétfő Hajnalka

Minden eddiginél durvább poloskainvázió jöhet: eláraszthatják az egész országot

agrarszektor.hu
Az utóbbi napokban erősen ősziesre fordult az idő, a lehűlésnek és a szeleknek köszönhetően. Ez azonban azzal a nem meglepő következménnyel is jár, hogy a hideg elől melegebb helyekre vonuló ázsiai márványospoloskák nagyobb tömegben is megpróbálnak majd bejutni a lakásokba.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az ázsiai márványospoloska a Távol-Kelet trópusi, szubtrópusi területein honos rovar, nemzetközi szállítmányokkal, turisták bőröndjeibe bújva potyautasként érkezett Észak-Amerikába és Európába. Hazánkban Budapesten észlelték először 2013-ban, az azóta eltelt néhány évben viszont rettegett hírnévre tett szert főleg a városi lakosság körében, derült ki a 24.hu cikkéből.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Mivel a fajnak Magyarországon nincsenek a populációt természetes módon szabályozó ragadozói, parazitái és kórokozói, ezért hihetetlen mértékben elszaporodott. Egészen mostanáig nagyjából jól megvolt szabadban, de az első hűvösebb őszi napok után számítani lehet rá, hogy védett zugokat keresve naponta egyre több, akár több tucatnyi rovar próbál majd meg bejutni a lakásokba.

A napokban érkezett, tartósnak ígérkező lehűlés következtében a behúzódás minden bizonnyal fokozódni fog az előttünk álló időszakban,

mondta a 24.hu által megszólaltatott Kóbor Péter biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Szipókás rovarok gyűjteményének kurátora.

Még nem bizonyított, de minden jel arra mutat, hogy egy vegetációs időszakban az ázsiai márványospoloskák két generációja is ki tud fejlődni Magyarországon. Nehéz megjósolni, hol lesz a vége, hiszen a faj szélsőségesen polifág, vagyis az afrikai márványospoloskának több mint 300 tápnövénye ismert.

EZ IS ÉRDEKELHET
A populáció ugyan nem nőhet a végtelenségig, de ma még senki nem tudja megmondani, hogy mikor és hol áll be a természet eltartóképességéhez igazodó, stabil egyedszám. Az ázsiai márványospoloska a haszonnövények között komoly bizonyítottan kártételre képes, de a jelenlegi tudás szerint gazdasági jelentőségű károkat még nem okoz a jelenlétével, valamint arról sincs elég információ, hogy az őshonos növényekre milyen hatást gyakorol.

Egyelőre tehát "csak" bosszantó tömeges berepülésével és a bűz terjesztésével  ez viszont olyan mértékű, hogy a közösségi oldalakat ellepik a panaszok, és a neten találkozhatunk több poloskatérképpel is. Ezek többsége, amelyek a lakosság fajfelismerésére és bemondásra épülnek, körülbelül értéktelenek. Szakmailag helytálló, ellenőrizhető adatok alapján összeállított poloskatérképet ide kattintva talál.

Az eddigi legtöbb észlelés Budapestről és nagyobb városokból származik, amit annak köszönhető, hogy a melegebb éghajlatú területekről behurcolt fajok túlélésének és megtelepedésének kulcsa a mérsékelt égövön, sikerül-e túlélniük a telet.

A városok hőszigetként működnek, átlaghőmérsékletük meghaladja a természetközeli élőhelyekét,

fogalmaz Kóbor Péter.

EZ IS ÉRDEKELHET
Mit lehet ellene tenni? Egyelőre gyakorlatilag semmit, nem lehet rovarirtóval teleszórni az országot. A mechanikai védekezés egyelőre működőképesnek látszik. Az ajtók és ablakok zárva tartásával, a szúnyoghálóval ellátott nyílászárókkal történő szellőztetésekkel minimálisra csökkenthető a lakásba bejutó poloskák száma. Arra figyelni kell, hogy a szabadban kiteregetett ruhákba is előszeretettel bemásznak, így azokat a lakásba való bevitel előtt célszerű erősen kirázni.

Ha a poloskák már bejutottak a lakásba, ideális búvóhelyet keresve hangosan döngve repülnek, a fényforrások köré orientálódva. Amikor elpihennek, mindig szűk, nehezen megközelíthető helyeket fognak maguknak keresni. Ha az ember megfogja vagy agyonnyomja őket, a poloska büdös váladékot bocsát ki, amelytől nehéz megszabadulni. Nincs rá hatékony recept, ki a rovarirtó spray-t veti be, más a porszívóra esküszik, gumikesztyűt húz, vagy zacskót fordít a kezére és úgy kapja el. Noha arra már léteznek módszerek, hogy a kertünkben a zöldségektől, gyümölcsöktől hogyan tartsuk távol őket, a poloskák lakástól való távoltartásának csodaszere még várat magára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?