Ez elképesztő: óriási gyapjúfelhőként került elő a rég elveszett bárány

Ez elképesztő: óriási gyapjúfelhőként került elő a rég elveszett bárány

agrarszektor.hu
Hét évvel ezelőtt komoly bozóttüzek pusztítottak az ausztrál Tasmania szigetén. Ennek a tűznek esett áldozatul Alice Gray családjának gazdálkodása is. A tűz több kilométernyi kerítést emésztett el, ennek következtében több állat is elszökött, és tulajdonosaik a tűz eloltása után azt gondolták, hogy az eltűnt állatok odaveszhettek. Mostanra kiderült, hogy ez utóbbi csak részben lehet igaz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A menekülő állatok között volt egy fiatal bárány is, akiről szintén rég lemondtak, ám hét évvel később váratlanul beállított a farmra, megtermett birkaként, akit eddigi élete során még egyszer sem nyírtak meg, írta a 444.hu a Smithsonian Magazine beszámolója nyomán. A bárány, hatalmas és szúrós gyapja nyomán a Prickles, vagyis a Szúrós/Tüskés nevet kapta.

A helyi riportok szerint a bárány még 2013-ban alighanem túl messzire vándorolt a gazdaságtól, később pedig hiába akart volna visszatérni, a tűz utáni helyreállítási munkákban új kerítést emeltek a 80 hektáros terület köré. A Gray család amúgy több ezer birkát tart, ebből sokan vesztek oda a tűzben, illetve a vadonban. A fiatal bárány eltűnése ezért elsőre nem tűnt fel senkinek, ugyanakkor Alice Gray apósa évekkel később többször is érdekes jelenséget szúrt ki a gazdaság szélén kihelyezett éjjellátó kamerák felvételein: egy nagy fehér, rendkívül bolyhos lényt. Valamiért azonban nem indult komolyabb nyomozás a furcsaság után, így a bárány végül csak a koronavírus következtében került meg.

A járvány miatt elrendelt korlátozások következtében ugyanis a család tagjai is otthon ragadtak, vagyis a 80 hektáros gazdaságukban. Alice Gray elmondása alapján a fia hatodik születésnapjának megünneplésére barbecue-t rendeztek, és kitalálták, hogy a szabadtéri sütögetés lehetne a gazdaság egy olyan részén, ahol ritkán járnak. Ezért a terület egyik szélére mentek ki, és már épp készültek nekilátni a húsok sütésének, amikor a kerítés túloldalán felbukkant a nagydarab fehér lény.

A születésnapból így a beszámolók szerint egy őrült hajsza lett a birka után, állítólag egyáltalán nem volt könnyű kézre keríteni a hatalmas, pufók állatot. A nyírások elmaradása miatt Prickles nagyjából ötször akkora volt, mint egy átlagos birka. A család azonban arra jutott, hogy Prickles nem élhet örökké együtt ennyi gyapjúval, ezért május elsejére szerveztek már neki egy alaposabb nyírást. Ebből pedig egy jótékonysági kezdeményezést is összehoztak: adományokat gyűjtenek, melyet az ENSZ menekültügyi hivatalának ajánlanak fel, hogy a koronavírus elleni küzdelmet segítsék a menekültek között. Ezen az oldalon lehet nevezni, és a "nevezési díj", azaz az adományozás után meg lehet tippelni, hogy mennyit nyom majd a levágott gyapjú súlya, a nyertes pedig jutalmat kap majd.

(Címlapkép forrása: Alice Gray)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55