Fellélegezhetnek a juhtenyésztők: megindultak a szállítmányok Olaszországba

Fellélegezhetnek a juhtenyésztők: megindultak a szállítmányok Olaszországba

agrarszektor.hu
Nem zökkenőmentesen és az elmúlt években tapasztalható dömpinggel, de beindult a húsvéti bárányexport az olasz piacra, tájékoztatta a Világgazdaságot Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Korábban ugyanis félő volt, hogy a koronavírus-járvány, különösen annak olaszországi súlyosbodása miatt, a bevezetett korlátozások következtében Magyarországon maradnak az exportra szánt élő állatok, és ez borítékolta volna a termelők veszteségét, olvasható a Világgazdaság oldalán. A teljes húsvéti szezonban általában 150-180 ezer juhot, a termelésük harmadát exportálják a tartók.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hajduk Péter kiemelte, hogy a döntéshozók igényt tartottak a szövetség véleményére, ami jól mutatja, hogy az ágazatban a kereskedők, a feldolgozók és a termelők összefogása, és az, hogy szakmaközi szervezetté alakultak, nagyobb súlyt adott a szavuknak. Az olasz vevőknek a múlt héten is voltak árletörési próbálkozásaik, de ezeket sikerült kezelni, és az árak normalizálódtak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg a 20-24 kilogrammos bárányoknál kilónként 1030-1050 forintot fizetnek a vevők, az e fölötti kategóriákban pedig 50 forintos áresésekkel megy lefelé az ár.

A kialakult helyzetben ágazatunk kisebb megrázkódtatásokkal, de átvészeli ezt az időszakot

- jelentette ki Hajduk Péter.

A kiszállított mennyiség persze így is kisebb, mint egy normál húsvéti szezonban, mert az olaszországi éttermek és a kisebb húsboltok is zárva vannak, csak a nagy vágóhidak működnek, amelyek a nagy áruházláncokat látják el.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?