Kihaltnak hitt lepkefaj támadhatott fel a szarvasmarhák jóvoltából

Kihaltnak hitt lepkefaj támadhatott fel a szarvasmarhák jóvoltából

Ismét észlelték a világszerte fenyegetett státuszú nagyfoltú hangyaboglárka (Maculinea arion) példányait Nagy-Britanniában. A lepkefajt utoljára 150 éve észlelték a szigetországban, és hivatalosan 1979 óta kihaltként tartják számon Angliában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy, a National Trust és a Natural England által indított, közös kezdeményezésnek köszönhetően célzott legeltetés indult az ország szarvasmarhatartók által hagyományosan kevésbé kedvelt lejtőin, írta meg a Farmers Guardian. Ezeken a helyeken Luing, Hereford és Longhorn fajtájú szarvasmarhákkal indult újra a legeltetés. Azáltal, hogy ezek a szarvasmarhafélék szabadon járhattak-kelhettek a nehéz terepen, ideális életfeltételeket teremtettek annak a vöröshangyának (Myrmica Sabuleti), ami elengedhetetlen fontosságú a lepke fennmaradása szempontjából.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A lejtők cserjéseinek ritkítása hozzájárult a vad kakukkfű és majoranna növekedéséhez, amelyre a nagyfoltú hangyaboglárka előszeretettel rakja a petéit. Ezek a növények mellesleg a lepke legfőbb táplálékául is szolgálnak.

David Simcox, rovartudós kutató és a közös területek kezeléséről szóló terv egyik kidolgozója elmondta, hogy a nagyfoltú hangyaboglárkák szaporodásához szükség van a hőségkedvelő Myrmica sabuleti hangyák erős jelenlétére, ugyanis ezek a rovarok kulcsszerepet játszanak a lepke életciklusában.

A legelésző tehenek ideális körülményeket teremtettek a hangyáknak azzal, hogy nem hagyták a füvet megnőni a lejtőkön, ami így átmelegítette a földfelszínt is, amire viszont az egyébként hidegvérű hangyáknak volt szükségük

- mondta David Simcox.

Richard Evans, a környékbeli vadőr elmondta, hogy a lepkék újbóli betelepítése nem lett volna lehetséges a környezetvédők és a helyi gazdák együttműködése nélkül. A szakember elmondta, hogy az újbóli elterjesztés legnagyobb előnye az a tudat, hogy a különféle területeken dolgozó emberek közös erőfeszítéseinek hála nemcsak, hogy sikerült megállítani az egyes fenyegetett fajok állományának csökkenését, de visszájára is tudták fordítani ezt a tendenciát. Az élőhely-restaurációk célja ezt követően további rovarok, madarak és denevérek egyedszámának növelése lesz.

A nagyfoltú hangyaboglárkát Nagy-Britanniában 1979 után csak nagy nehézségek árán, Svédországból hozott példányokkal sikerült újratelepíteni, de a lepke egyedszáma mind a mai napig meglehetősen alacsonynak volt mondható. A lepke Magyarországon is védett, mérsékelten fenyegetett besorolású, az egyes példányok eszmei értéke 50 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13