Megtudtuk az RTL Klub Péter gazdájának titkát: így szakítana nagyot a magyar férfi

Megtudtuk az RTL Klub Péter gazdájának titkát: így szakítana nagyot a magyar férfi

10 évvel ezelőtt szinte mindent a nulláról kezdtem, pályázatok nélkül építettem fel azt, amim van, de a mai napig nem sikerült még minden szükséges beruházásra sort kerítenem - mondta Lakatos Péter az RTL Klub Házasodna című műsorának egyik sztárgazdája. Az egercsehi gazda nem számít régi motorosnak a mezőgazdaságban, hiszen 10 éve van az szektorban. Ennek ellenére szívvel-lélekkel végzi a dolgát, és egy igen különleges háziállattal, a magyar szürke szarvasmarhával foglalkozik. Hogy mik a tervei a jövőre nézve, hogyan élte túl az elmúlt idők nehézségeit, és miért próbál küzdeni a magyar agráriumban, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Lakatos Péter 10 éve tevékenykedik a mezőgazdaságban, 2015 óta pedig napjait a magyar szürkemarháival tölti, mintegy 400 hektáron gazdálkodik. De vajon miért pont ezek mellett az állatok mellett tette le a voksát az egercsehi gazda? Az Agrárszektornak a 47 éves szakember elmondta: nagyon egyszerű az oka annak, hogy miért ezeket a jószágokat választotta:

A szürkemarha egy önálló fajta, feltalálja magát, igazi túlélő típus. Úgy gondoltam, hogy az én hiányos állattartási ismereteim miatt nem biztos, hogy tudnám biztosítani a megfelelő körülményeket igényesebb állatoknak. Tudtam, hogy ez szívós fajta, ezért nagy gond nem lehet, és belevágtam.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette: a szürkemarha felvásárlási ára alacsonyabb, mint a többi marhafajtáé, ráadásul a súlya is lassabban gyarapodik. Így hát akkor éri meg velük foglalkozni, ha a termelő más célra is hasznosítja őket, vagy éppen meg szeretnék rajtuk tanulni a szarvasmarhatartás „csínját-bínját”. Persze, az sem utolsó szempont, ha az állattartó igénybe tudja venni a különböző támogatásokat, feltéve, hogy törzskönyves állatokról van szó. Péter gazda, mint fogalmazott, szeretett volna törzskönyves állományt, de nem kapott a feltételeknek megfelelő állatot. Volt, akivel megegyezett, de végül úgy sem jutott el hozzá egy jószág sem.

EZ IS ÉRDEKELHET

A takarmány,- energia - és inputanyagpara árnyékában

A takarmányok, energiaárak és inputanyagok szinte soha nem látott szinten emelkedtek és emelkednek ma is, lényegében napról napra kaphatták a rosszabbnál rosszabb híreket mind a fogyasztók, mind a termelők. Kérdés, ez vajon hogyan érintette a gazdálkodót?

Nálam a szarvasmarhák ridegtartásban vannak. Ami igazán rosszul érintett, az az üzemanyag és az alkatrészek jelentős drágulása volt. A hatósági áras üzemanyag ugyan ránk is vonatkozik, de a hozzám legközelebb eső benzinkút is 20 kilométerre van. Ez egy egyórás út oda-vissza, ezt sokszor egyszerűen nem lehet kivitelezni, de persze kénytelen vagyok megoldani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami pedig az aszályt illeti, Péter gazda a takarmánytermelésen érezte meg a leginkább, mekkora pusztítást végzett a szárazság. Állítása szerint csak egyszer tudott kaszálni, ami gondot jelent. Elsősorban szénát szokott előállítani, jelenleg viszont komoly takarmányhiányban szenved, a téli takarmányt megfelelő mennyiségben még nem is sikerült megtermelnie. Legelőkből viszont nem szenved hiányt, abból van elég.

Nincs mese, ezekkel szembe kell nézni

Péter gazda arra a kérdésünkre, hogy mik jelenleg a legnagyobb kihívások, amikkel szembe kell néznie, elmondta:

Az egyik, az az elaprózódott birtokszerkezet. Itt, a környékünkön nagyon kis parcellák kerültek kialakításra a kárpótlási földárverések során, ami miatt nagyon nehéz egybefüggő birtoktesteket létrehozni. Ez megnehezíti a legeltetéses gazdálkodást, hiszen a marhákat nem lehet a birtoktestek közé ékelődő idegen tulajdonban levő földterületek fölött átreptetni. 

Lakatos Péter kifejtette, hogy 10 éve kezdte a gazdálkodást, tulajdonképpen teljesen nulláról. Minden épületet, munkaeszközt a semmiből kellett megteremtenie, ráadásul pályázati pénzeket sem tudott felhasználni, hiszen vagy nem volt jogosult, vagy a feltételeket nem tudta magára vállalni. Mint fogalmazott,  még sok beruházásra van szüksége.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tervekből sincs hiány

Több mint 100 szürkemarhát tart, az egyik legfőbb terve pedig az, hogy kistermelőként is értékesíthessen húsokat, amiket elsősorban hazai piacra tervez - ehhez a feltételek nagy részét már meg is teremtette. A szakember kiemelte, nagyon nehéz egyedül gazdaságot vezetni, nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban létezik a családi gazdaság, mint gazdálkodási forma.

Nagyon szeretném, hogy a húsokon kívül idegenforgalommal is foglalkozhassak, ezt a csodálatos tájat és állatvilágot be tudjam mutatni az idelátogatóknak, vagy akár táboroztatni tudjam a gyerekeket. Fontos számomra az egészséges életmód és a táplálkozás, szívesen nyitnék afelé, hogy a vendégeket a saját egészséges marhahúsommal tudjam kínálni. Nem vagyok minősített biogazdálkodó, de teljesen vegyszermentesen termelek, igyekszem a lehető legjobban védeni a környezetemet és szépíteni a tájat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdától megtudtuk, hogy az élő- illetve állatvilágot úgy próbálja meg óvni, segíteni, hogy sokszor meghagyja a fákat a földterületein. Hibának tartja, hogy a vonatkozó szabályok következtében a gazdáknak egyszerűbb kiirtani, mint meghagyni a bokrokat.

Mikor 2012-ben idekerültem, rengeteg madarat lehetett látni, az egész környék csak úgy zengett nyaranta a madárcsicsergéstől. A kisebb madarak a bokrok és cserjék között találnak védelmet és táplálékot, amiket, ha mi kivágunk, azzal az ő életterüket pusztítjuk el. De idevehetjük a tisztítókaszálást is: ezek a madarak azokat a magokat eszik, amik ősszel maradnak a növényeken. Ha mi ezeket lezúzzuk a földbe, elérhetetlen lesz a számukra, így csökken a létszámuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egercsehi szakember még egy fontos dologra felhívta a figyelmet: az is gondot szokott okozni, hogy nem vágja ki a legelőin található, lombos és árnyékot adó fákat. Hiszen, ha meghagyja őket, a műholdas képek alapján úgy érzékelik, hogy bozótos - mezőgazdasági művelés alatt nem álló - területről van szó. Ha például egy ilyen területre ad be támogatási kérelmet, akkor nagyon sok plusz adminisztrációval jár, és rendszerint később is kaphatja meg a támogatást. Éppen ez az oka annak, hogy sok környékbeli termelő nem is tartotta meg a fákat, inkább kivágták.

Én meghagyom őket, kiváló vakaródzófák, árnyékot biztosítanak a jószágaimnak, arról nem beszélve, hogy a lehullott gyümölcsöket is imádják. A jelenlegihez hasonló szárazabb időszakokban nem utolsó szempont, hogy a legeltethető fű is zsengébb és nagyobb hozamot ad alattuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 11:03