Meglepő számok: ennyi gímszarvasbikát lőttek ki idén a magyar vadászok Zalában

Meglepő számok: ennyi gímszarvasbikát lőttek ki idén a magyar vadászok Zalában

MTI
Az őszi vadászati szezonban terítékre került gímszarvasbikák több mint felét hazai vadászok ejtették el Zala megyében, közölte Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel hétfőn.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A korábbi években a gímszarvasbikák jelentős részét külföldi bérvadászok lőtték ki, a tavalyi trófeabírálaton bemutatott 1085 példány mindössze 26%-át ejtették el hazai vadászok. Az idén, az ősz első két hónapjában 854 gímszarvasbika trófeát bíráltak el, több mint 20%-kal kevesebbet, mint a 2018/2019-es vadászati év azonos időszakában, ismertette Lázár Attila.

A trófeák 66%-a (563 trófea) lett érmes, amelyből 94 példány szerzett aranyérmet. A megyében tíz kiemelkedő képességű gímbika került terítékre, a trófeák 230 nemzetközi pontot meghaladó értéket értek el. A szakszerűtlen elejtés aránya 8,6%-os volt, jelezte a szakügyintéző. Ismertetése szerint a legnagyobb, 14,57 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbikát Nagyhorváti határában, a Pacsai Vadásztársaság területén ejtették el, a Héthatár Vadásztársaság területén, Orosztony környékén pedig egy 15 esztendős, 13,30 kilogramm trófeasúlyú példány került puskavégre. A top tíz példányból hetet, köztük a legnagyobb trófeasúlyú gímszarvasbikát hazai vadászok lőtték ki.

Az interneten közzétett vadászati árjegyzék szerint a Zalaerdő Zrt. vadászterületén a gímszarvasbika kilövése 12 kilogramm trófeasúlytól 17 300 euróba kerül. Lázár Attila összegzése szerint október 27-ig a kilőhető gímbikák 45%-át ejtették el, míg tavaly ugyaneddig csaknem 58% került terítékre. Az április 15-től szeptember 30-ig tartó őzbakvadászaton 1731 példányt bíráltak el, 128-cal kevesebbet, mint tavaly.

A 2020/2021-es vadászati évben 6700 gímszarvas, 5700 őz, valamint az állomány csökkentése és az afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozása érdekében rekordszámú, csaknem 19 ezer vaddisznó kilövését - a tavalyi darabszám 150%-át - hagyták jóvá. Győrvári Attila megyei fővadász elmondta, a vaddisznó elejtésére kiírt kvóták 40%-át szeptember 30-ig kellett teljesíteni, a kilövésekben a hivatásos vadászok mellett a vadásztársaságok tagjai is részt vettek. Jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt a külföldi vadászok kisebb számban tudtak részt venni a vadászatokon. Az ősz első két hónapjában (nagyrészt osztrákoknak) 384 vadászati engedélyt adtak ki, csaknem 60%-kal kevesebbet, mint a tavalyi év azonos időszakában. A hazai vadászoknak Zalában 2658 vadászjegyet érvényesítettek.

Győrvári Attila kitért arra is, hogy a vadgazdálkodóknak az export csökkenése miatt további bevételkiesét jelent. A szarvashús felvásárlási ára kilogrammonként a tavalyi ezer forintról 500 forintra csökkent, a vaddisznóhúst kilogrammonként átlagosan 100 forintért tudják értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?