2023. március 27. hétfő Hajnalka

Nincs megállás az európai báránypiacon: így alakultak az árak az elmúlt napokban

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban a korábbi hetekhez hasonló tendenciát követett a bárányárak alakulása. A nehézbárány-árak emelkedése a 47. héten tovább folytatódott, a könnyűbárány-árakban pedig ismételten csökkenés volt tapasztalható, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az Európai Unióban az elmúlt héten a nehézbárány-árak emelkedése tovább folytatódott, a könnyűbárány-árakban pedig ismételten csökkenés volt tapasztalható. A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. november 22-vel végződő, 47. héten 600,6 euró/100 kg (vágott test egyenérték /vte/), a könnyűbárány ára pedig 603,1 euró/100 kg (vte) volt, olvasható a NAK oldalán.

A nehézbárány-árnál 0,9%-os volt az emelkedés az egy héttel korábban rögzített értékhez képest, a könnyűbárány-árnál pedig további 0,8%-os volt a mérséklődés (46. heti árak: nehézbárány 595,0 euró/100 kg (vte), könnyűbárány 607,8 euró/100 kg (vte)). A 47. heti nehézbárány-árak 1,6%-kal emelkedtek az egy hónappal korábban rögzített értékhez képest, a könnyűbárány-árak pedig 3,0%-kal alacsonyabbak az egy hónappal korábban rögzített árhoz viszonyítva. A 2019-es év hasonló időszakában rögzített értékeket a nehézbárány-árak 10,8%-kal, a könnyűbárány-árak pedig mindössze 0,1%-kal haladják meg.

A 47. hétre a nehézbárány-árak Írországban 1,9%-kal, Hollandiában 1,1%-kal, Olaszországban 0,9%-kal, Franciaországban pedig 0,6%-kal emelkedtek. Spanyolországban nem változtak az árak, Romániában pedig 2,1%-kal mérséklődtek. Az Egyesült Királyságban a nehézbárány-áraknál minimális, 0,3%-os emelkedés volt tapasztalható az elmúlt héten, ez az érték 6,5%-kal haladja meg az egy hónappal korábban rögzített árat, és 5,6%-kal magasabb a 2019-es év hasonló időszakában rögzített értéknél.

A könnyűbárány-áraknál az elmúlt héten Portugáliában 1,8%-os volt az emelkedés. Olaszországban 3,7%-os, Szlovéniában 2,0 %-os, Horvátországban 1,6 %-os, Bulgáriában 0,4 %-os mérséklődés volt tapasztalható, Spanyolországban pedig ismét nem változott az ár.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?