Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!
Regisztráljon most még EARLY BIRD áron!
Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője az Agrárszektor megkeresésére elmondta, hogy a magyar halágazat a legrosszabb helyzetben vannak. A MA-HAL augusztusban már megerősítette, hogy olyan rossz a helyzet, hogy az ágazat szereplői közül már többen a túlélésükért küzdenek, azóta pedig minimálisan se javult a helyzet. A takarmányok drágulása olyan méreteket öltött, hogy a tógazdaságok már nem tudják kigazdálkodni ezeket a költségeket, ráadásul előállhat olyan eset is, hogy a takarmánnyal rendelkezők nem akarják eladni a készleteiket, mert arra várnak, hogy még feljebb menjenek az árak. A szakember emellett az idei évben tapasztalható forró, csapadékmentes és aszályos időjárást hozta fel, mint fő problémát. Lévai Ferenc elmondta, hogy a szárazság főleg a dunántúli - a Baranya, a Tolna és Somogy megyei - tógazdaságokat érinti, ahol a tavak üzemi vízszintjének több mint 50%-a hiányzik, és mostanra már mintegy 60 tonnányi hal hullott el. A szakember emellett kitért arra is, hogy a rendkívüli meleg miatt a vízhiány mellett oxigénhiányos állapot is ki tud alakulni a tavakban, ráadásul a halaknak a sekélyebb vizekben esélyük sincs elbújni a madarak elől.
- panaszolta Lévai Ferenc.
A szakember rámutatott, hogy ahol intenzív termelés zajlik, azok a tógazdaságok jól vannak, bár a nyári melegek az afrikai harcsát is megviselték. A 30 fokos vízben ugyanis a hal nem eszik, mivel nem tud emészteni.
A MA-HAL szóvivője beszélt arról is, hogy a mezőgazdasággal szemben a halágazatban nincs semmiféle támogatás, se kárpótlás, ráadásul az európai halászati programok is csak a tengeri halászattal foglalkoznak. Ez pedig tönkreteszi az ágazatot, pedig a természetes állattenyésztéshez a legközelebb a haltermelés van. Ahogy Lévai Ferenc fogalmazott, olyan szinten vannak hátrányos helyzetben, mint senki más a mezőgazdaságban, és ezt csak az tudja, aki maga is benne van. A szakemberek attól tartanak, hogy Magyarországon is bekövetkezhet az, ami néhány éve Romániában megtörtént: a halágazat szereplői megszüntették a korábbi a tevékenységüket, kiszárították a halastavakat, és átminősíttették szántófölddé a területeket. Emiatt viszont rövid időn belül halhiány alakult ki Romániában. Lévai Ferenc szerint a belvízi halászat hanyatlóban van Magyarországon, pedig 1990 óta a halgazdálkodás volt volt az egyetlen olyan ágazat, ami nemcsak megtartotta területeit, de még minimálisan növelni is tudott rajtuk.
- jegyezte meg keserűen Lévai Ferenc.
A szakember rámutatott, hogy a haltermelés egy hosszú, többéves folyamat, de mivel az uniós pályázatok elbírálása egy évig tart, és óriásiak az átfutási idők, így nem tudnak eredményesen szerepelni ezeken. Mire a hatóságok egy pályázatot elbírálnak, már rég teljesen más a helyzet. Így nem lehet termelni, meg fejleszteni, jelentette ki Lévai Ferenc, hozzátéve, hogy a támogatáson elnyert pénzeket gyakran elviszi az infláció és az áremelkedés. A szakember úgy látja, hogy a rendszer mostani formájában nem ügyfélbarát.
- mondta ki Lévai Ferenc.
Lévai Ferenc beszélt arról is, hogy a fogyasztásösztönző kampányoknak köszönhetően egyre inkább kereseti cikk lett a hal, és a tudatos vásárlói réteg egyre inkább elkezdett átszokni a halfogyasztásra. A legfontosabb partnerük a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ), az ő biztonságuk és a magyarországi piac mindennél fontosabb a MA-HAL számára. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ezért csak akkor ad halat exportra, ha a magyarországi fogyasztók igényeit már kielégítették. A szakember elmondta, hogy a hazai piacon a katasztrofális idei év ellenére sem lesznek ellátási problémák, és körülbelül 5 ezer tonnányi hal kerül majd az őszi-tavaszi időszakban a magyar fogyasztókhoz. Az export minimális lesz, ugyanis a termelőknek nincsenek készleteik erre a célra. Ami a halimportot illeti, Lévai Ferenc elmondta, hogy azzal kapcsolatban nem tud számokat mondani, mert az más csatornákon zajlik, amikre nekik nincs rálátásuk. A MA-HAL augusztusban úgy becsülte, hogy az őszi idényban egy 10-20%-os drágulásra lehet majd számítani, és Lévai Ferenc kérdésünkre ezt most megerősítette. Ahogy fogalmazott, már most 850-900 forint körül adják a halat, és ez karácsonyra még feljebb fog menni.