Falánk kártevő jelent meg a Balatonban: mindent elpusztít, amit csak ér

Falánk kártevő jelent meg a Balatonban: mindent elpusztít, amit csak ér

agrarszektor.hu
Felmérést készít a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a tóban élő fekete törpeharcsa állomány nagyságát illetően. A BLKI munkatársai a fekete törpeharcsa balatoni elterjedésének feltérképezését szolgáló kérdőív kitöltésére kérik a horgászokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok listáján is szereplő fekete törpeharcsa balatoni állományának nagysága a megfigyelések és a fogási adatok alapján is emelkedő tendenciát mutat. Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) évek óta kutatja a faj elterjedését, az állomány pontos meghatározása azonban a tó mérete és a populációk mozaikos előfordulása miatt komoly kihívást jelent. Az intézet felméréseit fontos adatokkal egészíthetik ki a balatoni horgászok megfigyelései, ezért most a fekete törpeharcsa elterjedésének feltérképezését szolgáló kérdőív kitöltésére kérik őket a kutatók, melynek beküldésére 2022. december 31-éig van lehetőség. A BLKI munkatársai ezután kiértékelik az adatokat, és az eredményeket közreadják a BLKI felületein.

A fekete törpeharcsa (Ameiurus melas) Észak-Amerika középső és keleti részén őshonos halfaj. Európába a 19. század végén került át, Magyarországra 1980-ban telepítették be Olaszországból. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek számára, gyorsan elterjedt, és mára az ország teljes területén jelen van. Rendkívül szívós, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet és a jelentősebb hőmérsékleti ingadozásokat.

A fekete törpeharcsa mindenevő, a magoktól kezdve a rovarokon, rákokon át az élő vagy döglött halakig mindent megeszik. Szaporodási, életmódbeli és táplálkozási sajátosságai miatt gyorsan kitölti a megüresedő élettereket, ezzel kiszorítja az őshonos halfajokat. A horgászok számára is ez okozza a legfőbb problémát: ahol elterjedt a fekete törpeharcsa, ott a ragadozó halak horgászata nehézkes, 10 kapásból 9 a törpeharcsáé, mellette süllőt fogni szinte esélytelen. A kifogott egyedeket tilos visszadobni a Balatonba.

Bár húsa jóízű, kis mérete és nehéz tisztíthatósága miatt csak kevesen állnak neki a törpeharcsa pucolásának. A hát- és oldalúszóiban található hegyes tüskét a vízből való kiemelésekor kimerevíti, és akár kisebb sérülést is okozhat vele. A fekete törpeharcsa 2022 júliusában az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok listájára is felkerült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?