Elképesztő felfedezést tett egy magyar kutató az állatokkal kapcsolatban

Elképesztő felfedezést tett egy magyar kutató az állatokkal kapcsolatban

agrarszektor.hu
Prof. Dr. Kusza Szilvia az elmúlt 15 évben a klímaváltozás állatpopulációk genetikai jellemzőire gyakorolt hatásait vizsgálta, a kutatás eredményeiből pedig multimédiás ismeretterjesztő tartalmak formájában egy válogatást állított elő. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásból valósult meg, közel 25 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával - olvasható a Debreceni Egyetem közleményében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A klímaváltozás jelenti napjaink társadalmai számára a legnagyobb kihívást. Közvetlen - így példátul éghajlati változások és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának emelkedése - és közvetett hatásai - mint az ökológiai rendszerek átalakulása, pusztulása - veszélyeztetik az emberiség számára létfontosságú ellátási, egyebek mellett a víz- és élelmiszerellátás biztonságát szolgáló rendszerek stabilitását, aminek zavarai beláthatatlan ökológiai, gazdasági és társadalmi következményeket hordoznak magukban. Prof. Dr. Kusza Szilvia munkássága a klímaváltozás által fokozottan veszélyeztetett vadon élő és házállatok genetikai, genomikai vizsgálatára irányult. Az ember közvetlen környezetében élő állatokkal kapcsolatban számos újszerű és nemzetközileg is elismert tudományos eredménye született már, ezek társadalmasítása egy rendkívül fontos feladat. Ezen túl fontos célja a tudományággal kapcsolatban a köznyelvben elterjedt téves fogalomhasználat kijavítása, valamint a védett-, vad- és háziállatokat érintő eredmények átadása a gyakorlat számára, továbbá a laikus közönség körében az ismeretbővítés és az élettudományok iránti érdeklődés felkeltése.

Alkalmazkodva a jelen kor fogyasztói szokásaihoz, a projekt résztvevői összesen 100 percnyi tudományos ismeretterjesztő, távolléti oktatásban is felhasználható videóanyag elkészítést valósították meg kutatási eredményeire támaszkodva, melyet a különböző közösségi oldalak felületein tesznek hozzáférhetővé. A legújabb trendekhez illeszkedve a közösségi média - Facebook, YouTube, TikTok, Instagram, Twitter - felületeire jobban megfelelő rövid, 1,5-5 perces és 30-60 másodperces kivonatokat is készítettek, amik önállóan is alkalmasak a tudásátadásra, illetve felkeltik az érdeklődést a hosszabb, mélyebb tartalmak iránt. A legfontosabb célcsoport azon egyetemisták és szakemberek köre - intézménytől függetlenül -, akik munkájuk során alkalmazhatják az új tudományos eredményeket. Azonban az általános- és középiskolai korosztály, valamint pedagógusaik is célcsoport, mivel a témák és a közvetítés módjai számukra is hasznosak, érdekesek és feldolgozhatóak.

A MEC_N 140715 azonosítószámú projekt a MEC_21 kódszámú „Tudományos Mecenatura Pályázat” pályázati kiírásra MEC_N_21 kódszámú alprogramja keretében valósult meg, 24 992 000 Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével. A projektről bővebb információk az alábbi oldalon találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?