Kiderült az igazság a pontyokról: tényleg ekkora a baj a magyar vizekben?

Kiderült az igazság a pontyokról: tényleg ekkora a baj a magyar vizekben?

agrarszektor.hu
A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a pontytelepítések csökkentésével tenné színesebbé a hazai halállományt, és ennek érdekében több keszegféle és ragadozó kihelyezését sürgetik. 2021-ben az országban megvalósuló telepítések 91 százaléka, 4870 tonna ponty volt, ezt szeretnék levinni 85-re. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szendőfi Balázs természetfilmes, az MHTT rendszeresen publikáló tagja a Magyar Szó nyomtatott számában azt írta, ökológiai szempontok kevés helyen és igen ritkán érvényesülnek a pontytelepítésekben - írja a pecaverzum.hu. Tudományos tényekre alapozva felsorolta a ponty káros ökológiai hatásait. Elsődleges és legjelentősebb hatás a víz átlátszóságának drasztikus csökkenése, vagyis a víz zavarosítása. 

Ezt a ponty többféle módon is okozza párhuzamosan: az aljzat állandó túrásával felkavarja azt, lebegő szemcséket juttat a vízoszlopba. Ugyanezzel a tevékenységével rontja a hínárnövények gyökérzetének megtapadását, valamint a fizikai felzavarással a fényt is csökkenti előlük. A növények árnyékoló hatásának csökkentése aztán átmenetileg több fényt enged a vízbe, jobban elszaporodik a fitoplankton, ami még zavarosabbá teszi a vizet

- fejtette ki bővebben a negatív hatásokat. Szendőfi Balázs szerint a nagy mennyiségű pontykihelyezések komplex zavart okoznak a vízi életközösségekben. Úgy látja, más halfajok horgászatának népszerűsítése, jóval több kíméleti terület kijelölése és a horgászok számának csökkentése (akár szigorúbb vizsgákkal vagy más minőségi szűréssel) enyhítheti a problémát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?