Óriási küzdelem várható az év lepkéje címért: íme, az idei jelöltek

Óriási küzdelem várható az év lepkéje címért: íme, az idei jelöltek

MTI
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet, hogy mi legyen 2024-ben az év lepkéje; a másodszor meghirdetett program keretében ismét három jelöltre, a kis színjátszólepkére, a közönséges medvelepkére és a gyakori ablakosmolyra lehet szavazni a szervezet honlapján október 15-ig - tájékoztatta az egyesület az MTI-t.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint felidézik, az MME 1979-ben indította el az Év madara programot, majd 2012-ben indult a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály Év hüllője/Év kétéltűje program, és ezekhez csatlakozott harmadikként 2022-ben az Év lepkéje akció. Az MME közleményében kiemeli, hogy mindegyik program küldetése Magyarország természeti kincseinek, valamint az ezeket fenyegető természetvédelmi problémák bemutatása a lakosságnak.

A kis színjátszólepkék hímjeinek szárnyfelszíne kékes-lilásan irizál. Országszerte elterjedt, de elsősorban vizes élőhelyek közelében lehet vele találkozni, akár lakott területeken is. Állománya stabil, de a vizes élőhelyek felszámolása, valamint az erdők sűrűsödése veszélyeztető tényezők lehetnek számukra, főként helyi viszonylatokban. A kis színjátszólepke nem kényes faj, kertbe ültetett tápnövényen is kifejlődik, védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

A közönséges medvelepke egykor sokfelé előfordult, akár lakott területeken is, azonban az utóbbi évtizedekben az építkezések intenzív térhódítása, valamint a parlagok felszámolása állománynagyságában jelentős csökkenést okozott, és visszaszorult a természetes élőhelyekre. Ritkulása ellenére egyelőre nem védett - teszik hozzá a közleményben.

A gyakori ablakosmoly moly létére termetes és tetszetős megjelenésében igencsak távol áll a lakásból ismert élelmiszer- és ruhamolyoktól - emeli ki az MME közleménye. Hazánkban általánosan elterjedt, bár a sík vidékeken ritka, élőhelyei a napsütötte lejtők, erdőszegélyek, cserjések, és nappal aktív. Nem védett - teszik hozzá a közleményben.

Szavazni az alábbi oldalon lehet, ahol további részletek is olvashatók a programmal kapcsolatban.  Az MME közleményében kiemeli, hogy aki bármilyen lepkét talál kirándulásai során, vagy akár a kertben, feltöltheti a erre, illetve emerre az internetes oldalakra dátum, helyszín, valamint egy fotó megadásával, ahol a szakemberek pár napon belül meghatározzák azokat. Hangsúlyozzák, hogy a megfigyelések segítik a kutatók munkáját a hazai lepkék megismerésében és védelmében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?