Durvul a madárinfluenza Ausztráliában: nem sikerül megfékezni a vírust

Durvul a madárinfluenza Ausztráliában: nem sikerül megfékezni a vírust

agrarszektor.hu
A magas patogenitású madárinfluenza átterjedt egy hetedik baromfitelepre Melbourne közelében - közölte Ausztrália Victoria állam kormánya. A helyiségek közül hatban H7N3 influenzatörzset, egy hetedikben pedig H7N9 törzset találtak. Az összes fertőzött farmon korlátozásokat és szigorú ellenőrzéseket vezettek be. A károk eddig is hatalmasak voltak, ami tovább növekedhet, ha nem sikerül megfékezni a vírus terjedését.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Lapunk nemrégiben megírta, hogy az ausztrál hatóságok megpróbálják megfékezni a madárinfluenza két törzsének kitörését Melbourne közelében, a H7N3 törzset négy baromfifarmon és most a kacsafarmon, a H7N9 típust pedig egy körülbelül 130 kilométerre délnyugatra fekvő baromfifarmon azonosították.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyik törzs sem a H5N1 típus, amely vadon élő és tenyésztett állatok milliárdjait fertőzte meg világszerte, felborítva az élelmiszer-ellátási láncokat és félelmet keltve, hogy az emberbe is átkerülhet a vírus.

Óriásiak a károk

A fertőzött épületek között hat tojásfarm és egy kacsafarm található. Körülbelül egymillió csirkét, Ausztrália tojástojó állományának nagyjából 5%-át ölték meg vagy fogják leölni az érintett farmokon, hogy megfékezzék a vírust - közölte a kormány - írja a Reuters. A hatalmas pusztítás ellenére még nem volt hiány tojásból, bár egyes kiskereskedők korlátozták a vásárlást. Érdemes azt is megjegyezni, hogy Ausztráliában 1976 óta kilenc magas patogenitású madárinfluenza-kitörés történt. Mindegyiket visszatartották és felszámolták. Kiemelendő, hogy a hatóságok szerint a kacsa- és csirketojás, valamint a hús továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?