Durvul a madárinfluenza Ausztráliában: nem sikerül megfékezni a vírust

Durvul a madárinfluenza Ausztráliában: nem sikerül megfékezni a vírust

agrarszektor.hu
A magas patogenitású madárinfluenza átterjedt egy hetedik baromfitelepre Melbourne közelében - közölte Ausztrália Victoria állam kormánya. A helyiségek közül hatban H7N3 influenzatörzset, egy hetedikben pedig H7N9 törzset találtak. Az összes fertőzött farmon korlátozásokat és szigorú ellenőrzéseket vezettek be. A károk eddig is hatalmasak voltak, ami tovább növekedhet, ha nem sikerül megfékezni a vírus terjedését.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Lapunk nemrégiben megírta, hogy az ausztrál hatóságok megpróbálják megfékezni a madárinfluenza két törzsének kitörését Melbourne közelében, a H7N3 törzset négy baromfifarmon és most a kacsafarmon, a H7N9 típust pedig egy körülbelül 130 kilométerre délnyugatra fekvő baromfifarmon azonosították.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyik törzs sem a H5N1 típus, amely vadon élő és tenyésztett állatok milliárdjait fertőzte meg világszerte, felborítva az élelmiszer-ellátási láncokat és félelmet keltve, hogy az emberbe is átkerülhet a vírus.

Óriásiak a károk

A fertőzött épületek között hat tojásfarm és egy kacsafarm található. Körülbelül egymillió csirkét, Ausztrália tojástojó állományának nagyjából 5%-át ölték meg vagy fogják leölni az érintett farmokon, hogy megfékezzék a vírust - közölte a kormány - írja a Reuters. A hatalmas pusztítás ellenére még nem volt hiány tojásból, bár egyes kiskereskedők korlátozták a vásárlást. Érdemes azt is megjegyezni, hogy Ausztráliában 1976 óta kilenc magas patogenitású madárinfluenza-kitörés történt. Mindegyiket visszatartották és felszámolták. Kiemelendő, hogy a hatóságok szerint a kacsa- és csirketojás, valamint a hús továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?