Aggasztó kutatás jelent meg: veszélyben lehetnek a húsfeldolgozók munkásai

Aggasztó kutatás jelent meg: veszélyben lehetnek a húsfeldolgozók munkásai

agrarszektor.hu
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) közzétett két tanulmánya szerint a csirke- és sertéshúsüzemekben dolgozók fokozottan ki vannak téve a mozgásszervi megbetegedéseknek, például a kéztőalagút-szindróma kockázatának más feldolgozóipari munkavállalókhoz képest - közölte a Reuters. A kutatások rávilágítanak azokra az egészségügyi kockázatokra, amelyekkel a húsfeldolgozó üzemek dolgozói szembesülnek. Ezekben az üzemekben gyakran ismétlődő feladatokat végeznek, és veszélyes eszközöket, köztük éles késeket használnak. 

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A Center for Economic and Policy Research adatai szerint az amerikai húsfeldolgozó munkások több mint fele bevándorló, míg a teljes munkaerő csupán 17%-a tartozik ebbe a kategóriába. Az USDA által finanszírozott egyik tanulmány 11, gyorsabb feldolgozási sebességgel működő üzemben dolgozó 1047 baromfimunkást vizsgált. Az eredmények szerint a dolgozók 81%-ánál nőtt a mozgásszervi megbetegedések kockázata. A kutatók összehasonlították a karpális alagút szindróma kockázatát egy másik, 4321 feldolgozóipari dolgozót vizsgáló tanulmánnyal. A vizsgálat kimutatta, hogy azok a baromfimunkások, akik percenként több csirkét kezeltek, nagyobb kockázatnak voltak kitéve, mint a lassabban dolgozó társaik. Ugyanakkor a tanulmány nem talált összefüggést a gyorsabb feldolgozósorok sebessége és a kockázatok növekedése között.

EZ IS ÉRDEKELHET

A húsipari vállalatok képviseletében a Meat Institute közölte, hogy a cégek folyamatosan javítják a folyamatokat és a berendezéseket a sérülések csökkentése érdekében. Az intézet szerint "lehetőség van a dolgozók biztonsági szabványainak fenntartására a megnövekedett vonalsebességgel való működés mellett." A sertéshúsüzemekben végzett másik USDA-tanulmány 574 dolgozót vizsgált. Az eredmények szerint a munkavállalók 46%-a volt kitéve a mozgásszervi megbetegedések magas kockázatának. A kutatás rámutatott arra is, hogy számos munkavállaló tart a megtorlástól, ezért nem jelenti a fájdalmát a felettesének.

Mindenki fájdalommal dolgozik, és fél beszélni róla

- idézi a tanulmány egy sertéshúsipari dolgozó véleményét.

Stuart Appelbaum, a több mint 15 000 baromfimunkást képviselő Kis-, Nagy- és Áruházi Szakszervezet elnöke szerint a veszélyek túlmutatnak az USDA jelentéseiben részletezett mozgásszervi sérüléseken.

A baromfimunkások szűkös, hideg körülmények között dolgoznak, és óránként több ezerszer szeletelik fel a szárnyasokat, miközben a csirkék rohanva haladnak le a soron

- mondta Appelbaum.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. november 3. 13:27