98 millió forint a sertéstenyésztés támogatására

agrarszektor.hu
A VM új pályázatot hirdetett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 98 millió forintos nemzeti forrást biztosít a tenyésztést szolgáló technikai eszközök beszerzésére a sertésprogram keretében. Az agrárkormányzat a törzstenyészetek fejlesztésével a hazai sertéstenyésztési feltételek javítását, a megfelelő tenyészállatok szaporításának biztosítását tűzte ki célul.

A gazdálkodók 2013. szeptember 30-tól október 15-ig igényelhetik a forrást tenyészállat, az üzemi saját teljesítmény vizsgálat végzéséhez szükséges mérleg, és a mesterséges termékenyítéshez szükséges laboreszközök beszerzése után.

A VM közleménye szerint a magyar sertéstenyésztésnek piaci lehetőséget ad, hogy a magasabb élvezeti értékű, sötétebb, márványozottabb húsok iránt növekszik az igény a távol-keleti piacokon. A jobb minőségű húsokat egyre inkább keresik a nyugat-európai és a hazai fogyasztók is.

A sertéságazat felemelkedésének egyik legfontosabb feltétele a jó minőségű, ízletes, magas élvezeti értékű termékek előállítása és értékesítése. Ennek érdekében javítani szükséges a sertés törzstenyészetek technikai hátterét, a megbízható teljesítményvizsgálatot, a hatékony nemesítést, hogy kiváló tenyészállatokat lehessen szaporítani. Az árualap megteremtéséhez a kiváló minőségű, de szűkebb körben előállítható és értékesíthető mangalica termékek mellett, szükséges a magyar nagyfehér hússertés, a magyar lapály sertés, a duroc és pietrain sertés termékek előállítása - teszi hozzá közleményében a Minisztérium.

A támogatásra azok a törzskönyvezett sertéstenyészet állattartói jogosultak, akik rendelkeznek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztrációval, nincs köztartozásuk és a tenyésztő munka értekében a szükséges nyilvántartásokat vezetik. További feltétel, hogy a beszerzett állatokat legalább egy éven át tartják, illetve az eszközöket legalább egy évig rendeltetésszerűen használják.

Az állattartó a számlával igazolt beszerzési ár és felmerülő költség mértékéig, de legfeljebb a jogszabály mellékletében rögzített maximális összegig igényelhet támogatást, amennyiben a rendelkezésére bocsátható de minimis pénzügyi keretet nem használta fel.

A törzstenyészetek fejlesztését szolgáló mezőgazdasági támogatás rendelet itt olvasható

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02