2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Állat

A begyógyszerezett tehén nem egészségesebb, sőt! - Ezt mutatják a skót adatok

Napjainkban évente 700.000 ember hal meg a gyógyszereknek ellenálló baktériumok miatt. Ha semmit nem változtatunk jelenlegi gyógyászati gyakorlatunkon, akkor 2050-re ez a szám akár évi 10 millióra is növekedhet - figyelmeztet a farming.uk. A szakportál egy hároméves kísérlet eredményéről számol be, mellyel sikerült igazolni, hogy a tehenek sokkal kevesebb antibiotikummal is biztonságosan termelésben tarthatók.
 
 

A gyógyszerek felelősségteljes felhasználása a mezőgazdaságban elsősorban az emberi egészség megőrzése szempontjából fontos. Az Egyesült Királyságban 2016 és 2020 közöttre azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a haszonállattartásban 25% -kal csökkentsék az antibiotikumok használatát. Az adatok azt mutatják, hogy 2015 és 2018 között a tejelőmarha-állományban az összes antibiotikum-felhasználás 35 százalékkal csökkent, tehát az ágazat jó úton halad a célok elérésében vagy azok meghaladásában. Hogyan érték ezt el?

A titok abban rejlik, hogy a gazdák külön kezelték a magas szomatikus sejtszámot mutató teheneket a többitől. A kiinduló projektben kilenc aberdeenshire-i és ayrshire-i farm vett részt összesen 3342 tehénnel. Ezek 57 százalékában a szomatikus sejtszám alapján a differenciált antibiotikum-adagolás technikáját alkalmazták, míg 43 százalékuk a szokásos általános kezelést kapta a szárazonállás időszakában. A gazdák eleinte aggódtak, hogy baj lesz abból, ha nem minden tehenet gyógyszereznek, de az idő előrehaladtával meggyőzték őket az eredmények:

a kizárólag tőgykezelésben részesülő teheneknél kevesebb volt a tőgygyulladás, mint azoknál, amelyeket antibiotikummal is etettek.
Forrás: gettyimages.com

Az antibiotikumhasználat csökkentése nem növelte a magas szomatikus sejtszámú tehenek számát. Kiderült, hogy a két szisztéma nemcsak a felhasznált antibiotikum mennyiségében különbözik egymástól, de a tehenek 74 százaléka minden gyógyszeres segítség nélkül is képes volt az "öngyógyításra".

Három évvel ezelőtt, a program indulásakor a szárazonálló tehenek 75% -át gyógyszereztük" - meséli egy résztvevő gazda. "Most ez kevesebb, mint 25%, és nincs egészségügyi vagy termésbeli visszaesés az állományban, így a tej szomatikus sejtszáma sem változott".

Ma a szárazonállás időszakában költenek a gazdák a legtöbbet a tehenek egészségére, pedig a  legtöbbet nem antibotikumokkal, hanem egy egészségesebb környezettel és a tőgyek fertőtlenítésével lehet tenni értük - áll a kísérlet eddigi eredményeit taglaló skóciai tanulmányban. A tehenek számára száraz pihenőboxot és 4 héten át pihentetett legelőt kell biztosítani. Ez önmagában harmadára csökkenti a fertőzés esélyét. Lorna MacPherson, a skót SAC Consulting tejágazati szakértője szerint a tehenészetek jelentősen lecsökkentték a profilaktikus antibiotikumok használatát, és az ágazat a megfelelő úton halad a kormányzati célok elérésében. Rákényszerítik a változtatásra a gazdákat a kiskereskedelmi elvárások is:

ma már nem az EU vagy a fogyasztóvédelem, hanem a szupermarketek és gyorséttermi láncok diktálják a legszigorúb tartási előírásokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu