2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Állat

Baby boom a javából: rengeteg kisállat született Kaposváron

Törpekecske, hidegvérű ló és szamár csikó, bivalyborjú – igazi baby boom van a MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpontjában. Az újszülött kisállatokat óvó figyelem veszi körül, Teri gida is az állatgondozók odaadásának köszönheti életét. A kecskegidát édesanyja nem táplálta, ezért a Szarvasfarm munkatársai, cumisüvegből etetik. A vadgazdaságban – a vadfajok mellett – őshonos magyar háziállatokat is tenyésztenek, így Bőszénfán megtalálható a szürke marha, a házi bivaly, a hidegvérű ló és a parlagi szamár.
 
 

Megkezdődtek a tavaszi ellések a MATE Kaposvári Campus bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontjában. A melegedő időjárásnak köszönhetően egyre több állat hozza világra kicsinyeit - olvasható Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sajtóközleményében.

Az állomány szerkezetéből adódik, hogy jelentős számban születnek hidegvérű és szamár csikók, bivalyok, törpekecskék, valamint néhány Dávid-szarvas (Kínából származó faj) is utóddal örvendeztetett meg bennünket. Úgy számolunk, hogy nyár végére összesen 500-550 egyeddel gyarapodik az állatállomány

– mondja Nagy János, a Vadgazdálkodási Tájközpont vezetője.

Forrás: Lang Róbert

Az ellés legtöbbször gond nélkül zajlik, komplikációk főleg a háziállatoknál fordulhatnak elő. A fiatal kancák első ellésekor és utódaik gondozásakor kell a folyamatos jelenlét, a nagyobb figyelem. Teri gidát sem etette megfelelően édesanyja, ezért az állatgondozók vették át az anya szerepét. 

Sokkal kisebb volt, mint ikertestvére, tartottunk tőle, hogy a másnapot sem éli meg. Édesanyja ott hagyta és csak a másik kicsinyét etette. Szerencsére Teri igazi harcos szellem, megkapta az úgynevezett föcstejet, amely pótolhatatlan táplálék az újszülöttek számára, azóta pedig háromóránként etetem cumisüvegből. Majdnem annyi gondoskodást igényel, mint egy csecsemő, de nekünk ez nem teher, hanem öröm

– fogalmaz Exner Izabella állatgondozó. Az elmúlt hetekben 23 kecskegida született, a kicsinyeknek egy játszóteret is kialakítottak, így kedvükre ugrándozhatnak.

Forrás: Lang Róbert

A MATE Vadgazdálkodási Tájközpontjának négyhektáros vadasparkjában mind az öt magyar nagyvadfaj és számos háziállat várja a látogatókat. 

A Szarvarfarmra évente 15-20 ezer vendég érkezik, ők mindannyian komplex élményt kapnak. Vezetett túrák keretében ugyanis testközelből figyelhetik meg az állatokat, hiteles információt kapnak a vadgazdálkodásról, vadászatról, de belekóstolhatnak a vadgasztronómia világába is  

– hangsúlyozza Nagy János, a Vadgazdálkodási Tájközpont vezetője.

Forrás: Lang Róbert

A gazdaságban számos őshonos állat is megtalálható. 150 egyedet számlál a magyar hidegvérű ménes és hasonló létszámban képviselteti magát a magyar parlagi szamár és a házi bivaly is. 

Fontos feladatunk, hogy ideális környezetet biztosítsunk az állatok számára, hiszen a legideálisabb feltételek mellett tudják leginkább kibontakoztatni genetikai képességeiket, ami az alapja a génmegőrzésnek és a fajták nemesítésének 

– emeli ki Nagy János. A tenyésztő munkában, és a fajták fennmaradása és népszerűsítése érdekében indított programokban a MATE kutatói, oktatói és hallgatói is részt vesznek. 

Címlapkép forrása: Lang Róbert

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu